Participatie: meepraten en meedenken over plannen
De Omgevingswet zorgt ervoor dat u actiever en eerder wordt benaderd om mee te denken over nieuwe plannen in uw buurt. Dat gebeurt op verschillende manieren.
De gemeente vindt het belangrijk om inwoners en ondernemers te betrekken bij projecten en plannen. Dit kan de kwaliteit van een plan vergroten. Het zorgt voor:
- kennis
- creativiteit
- oplossingen
- verschillende invalshoeken
Het is voor de gemeente belangrijk om de verschillende belangen te kennen. Hier kan de gemeente in plannen en projecten dan zoveel mogelijk rekening mee houden. De manier waarop het betrekken van inwoners en ondernemers gebeurt, kan per plan of project verschillen.
Omgevingsvisie en omgevingsplan
Voor de voorbereidingen van de omgevingsvisie en het omgevingsplan is participatie verplicht voor de gemeente. Kijk voor meer informatie op de pagina Omgevingswet.
Heeft u een plan of idee? Dan bent u initiatiefnemer. U wordt aangemoedigd om aan participatie te doen. Met participatie betrekt u de mensen en organisaties die wat gaan merken van uw plan. Meestal is dat niet verplicht. Wel moet u bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning aangeven of u aan participatie heeft gedaan.
Verplicht bij grote bouwontwikkelingen
Participatie is voor initiatiefnemers verplicht bij grote bouwontwikkelingen die niet binnen het Omgevingsplan passen. De gemeenteraad heeft vastgelegd om welke situaties het gaat. In die gevallen gaat de gemeente met de initiatiefnemer in gesprek over de participatie. De initiatiefnemer is zelf verantwoordelijk voor de participatie, maar de gemeente kijkt mee. De initiatiefnemer moet de reacties van belanghebbenden ophalen en goed uitleggen wat hij daarmee heeft gedaan. Participatie moet in ieder geval vóór de vergunningaanvraag gebeuren.
Kijk voor meer informatie op de pagina Participatie bij (ver)bouwen en ruimtelijke initiatieven.
Met de komst van de Omgevingswet, krijgt u steeds vaker de vraag om mee te denken over plannen van de gemeente of een andere initiatiefnemer. Dit gebeurt voordat de initiatiefnemer een vergunning aanvraagt. Als duidelijk is wat u en anderen van de plannen vinden, kan de initiatiefnemer daar zoveel mogelijk rekening mee houden.
Oplossingen of ideeën inbrengen
Wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander nadelig zijn. U kunt helpen door actief over plannen mee te praten. Ook kunt u andere oplossingen en creatieve ideeën inbrengen. Bij het beoordelen van de vergunningaanvraag, beoordeelt de gemeente uiteindelijk alle inbreng en neemt een beslissing. Bent u het daar niet mee eens? Dan bestaat altijd nog de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen of bezwaar te maken.
Bezwaar maken of zienswijze indienen.
Kijk voor meer informatie over het maken van een bezwaar op de pagina Bezwaar maken. Kijk voor meer informatie over het indienen van een zienswijze op de pagina Bekendmakingen.
Bedankt voor het doorgeven! We gaan er mee aan de slag.
Heeft u persoonlijke vragen of wilt u graag reageren op de inhoud?
Dan kunt u contact opnemen.