Parkeerboete

Er zijn twee soorten parkeerboetes. Een boete voor het fout parkeren en een boete voor het niet of te weinig betalen. Het verschil tussen de boetes is aan wie u de kosten betaalt en bij wie u bezwaar kunt maken tegen de boete.

Heeft u fout geparkeerd?

Als u uw auto parkeert op een plek waar dat niet mag, bijvoorbeeld op stoep of vergunningsgebied, ontvangt u een boete. Die betaalt u aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dit gaat buiten de gemeente om. Meer informatie, onder andere over het bezwaar maken tegen deze boete, vindt u op de website van het CJIB.

Heeft u niet of te weinig betaald?

Als er niet of te weinig is betaald op een betaald parkeerplaats, krijgt u een naheffingsaanslag parkeerbelasting (parkeerboete). De parkeerboete wordt binnen enkele weken thuisgestuurd.

Bent u het niet eens met de boete van de gemeente?

Dan kunt u bezwaar maken tegen de parkeerboete van de gemeente. Heeft u de parkeerboete thuis ontvangen? Dan kunt u via de belastingbalie bezwaar maken. Om bezwaar te maken heeft u een kopie van het betalingsbewijs nodig, zoals parkeerkaartje of bankafschrift. De gemeente streeft ernaar uw bezwaar binnen 6 weken af te handelen.

Naar de belastingbalie

Kosten

De parkeerboete bedraagt € 65,30 plus het uurtarief dat voor de parkeerplaats geldt.

Wielklem

  • Voor het verwijderen van een wielklem betaalt u € 36.

Wegslepen

  • U betaalt voor het wegslepen € 182.
  • Daarnaast betaalt u € 15 per dag dat u uw auto niet ophaalt.

Vraag en antwoord

1. Hoe kan het dat ik ondanks mijn bewonersvergunning een parkeerboete heb gekregen?

Een bewonersvergunning is niet geldig op een plek waar betaald parkeren geldt. Als u daar toch parkeert, moet u parkeergeld betalen.

2. Kan ik een boete krijgen terwijl ik geld aan het betalen ben?

Nee, want er wordt rekening gehouden met een redelijke wachttijd.

3. Waarom heb ik een boete gekregen tijdens het laden en lossen van goederen?

Er wordt gekeken of er laad- of losactiviteiten plaatsvinden. Als bij de controle blijkt dat geen laad- of losactiviteiten zijn waargenomen, wordt een parkeerboete uitgedeeld.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.