Vestigen in Hoorn

Er zijn in de gemeente Hoorn meerdere bedrijventerreinen en kantoorlocaties om uw bedrijf te starten. We helpen u hier graag bij. Met onderstaande stappen weet u wat u moet doen en wat u kunt verwachten.

Bekijk op de kaart wat waar is toegestaan

Op de kaart ziet u per gebied welke bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan. Heeft u vragen of hulp nodig? Dan kunt u ook terecht bij adviseurs van de gemeente. Neem hiervoor contact op via 0229 25 22 00.

Panden te koop of te huur

Wilt u zich in Hoorn vestigen of wilt u verhuizen? Kijk online of er bedrijfspanden in Hoorn te koop of te huur zijn. Dit kan bijvoorbeeld op Funda in Business of de website Bedrijfspand.com.

Als het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, dan is doorloopt u de volgende stappen: 

  1. Bekijk welke landelijke wetten en regels er gelden voor het bedrijf dat u wilt starten. Die informatie vindt u hier op de het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel.
  2. Bekijk of uw voor uw bedrijf een vergunning nodig heeft. De soorten vergunningen staan op de pagina Vergunningen voor ondernemers.
  3. Wilt u iets veranderen aan het pand? Doe dan een vergunningscheck in het Omgevingsloket om te zien of u daar een vergunning voor moet aanvragen. 

Voor het aanvragen van een vergunning of vergunningen moet u geld betalen. Het bedrag is afhankelijk van de activiteit, eventueel in combinatie met de geschatte bouwsom.   

Is uw bedrijfsactiviteit volgens de kaart niet toegestaan? Dan past het misschien wel binnen het Omgevingsplan. U kunt dan evengoed een aanvraag doen om uw bedrijf daar te mogen starten. Dan bekijkt de gemeente of het toch mogelijk is om hieraan mee te werken. Dit kost u meer tijd en geld dan wanneer uw bedrijfsactiviteit volgens de kaart wel is toegestaan.  

In dit geval doorloopt u de volgende stap: 

  1. U gaat naar het Omgevingsloket. Daar levert u uw plan aan door een conceptverzoek in te dienen. U start een aanvraag, volgt de stappen en bij stap 7 kiest u voor ‘indienen conceptverzoek’. (Let op, u moet hier niet kiezen voor indienen als aanvraag). 

Kosten

Voor de behandeling van uw initiatief brengen we kosten (leges) in rekening. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af van de activiteit, eventueel in combinatie met de geschatte bouwsom. 

Wat gebeurt er na mijn aanvraag? 

De gemeente neemt contact met u op om uw plan te bespreken. Het kan ook zo zijn dat de gemeente u vraagt om uw plan verder toe te lichten.  

Hoe lang moet u wachten op een reactie? 

Voor het behandelen van een conceptverzoek houden we een termijn aan van 8 weken. Meestal kunnen we sneller een reactie op uw plan geven. U hoort dan of uw plan wenselijk is of niet. 

De gemeente vindt uw plan wenselijk. Wat gebeurt er daarna? 

Er wordt bekeken of uw plan echt haalbaar is. Hier zijn kosten aan verbonden. De gemeente kijkt bij de haalbaarheid van het plan onder andere naar: 

  • of het plan/initiatief past binnen de wet- en regelgeving 
  • of het plan/initiatief past binnen de omgeving (denk bijvoorbeeld an de nieuwe verkeerssituatie) 
  • hoe de omgeving tegen het plan/initiatief aankijkt. 
  • Als uw plan haalbaar is, worden met u afspraken gemaakt vooraf aan de vergunningaanvraag. Hiervoor neemt de gemeente contact met u op. U hoort dan meteen of u de vergunning kan aanvragen. 

Na de aanvraag, volgt de ruimtelijke procedure met de mogelijkheid voor bezwaar en eventueel zienswijzen van belanghebbenden. Als de vergunning is verleend, kun u aan de slag. 

De parkeernorm is een getal dat aangeeft hoeveel parkeerplekken er nodig zijn op een bepaalde locatie. Dat hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld wat de functie van een gebouw is en wie de gebruikers zijn. Ook speelt de locatie een rol. De parkeernorm is van toepassing bij ontwikkelingen zoals nieuwbouw, verbouw en functiewijziging van gebouwen. In de Parkeernormennota staat welke parkeernorm geldt per locatie in Hoorn en per gebruiker. 

Zakelijke parkeervergunning

In bepaalde delen van de stad heeft u een vergunning nodig om te parkeren. Voor bedrijven en werknemers zijn er verschillende mogelijkheden. Lees meer op de pagina Parkeervergunning zakelijk.

Een webwinkel een vorm van detailhandel waarbij het showen van de producten en de transactie, volledig online is. Het ter plaatse afhalen van gekochte goederen is wel toegestaan. Het afhalen van voedings- en genotmiddelen (levensmiddelen, dagelijkse levensbenodigdheden in een algemeen assortiment) is niet toegestaan.

Het vestigen van een sportschool of fitnessstudio is onder voorwaarden alleen mogelijk op bedrijventerrein De Oude Veiling en aan de randen van het bedrijventerrein Westfrisia grenzend aan de woonstraten Dorpsstraat en Waarschap. Een voorwaarde is dat er voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn bij uw pand. Daarvoor hanteren wij een parkeernorm. Deze is voor een sportschool of fitnessstudio 5 parkeerplaatsen per 100m2 bedrijfsvloeroppervlak. Voor het mogelijk maken van een sportschool of fitnessstudio heeft u een omgevingsvergunning nodig. Onder bouwen en verbouwen vindt u alle informatie hoe u dat kunt doen.

Binnen bestemming Centrum-1 staan we geen dienstverlening toe, bijvoorbeeld geen kapsalon of nagelstudio. De (winkel)panden op het Grote Noord maken onderdeel uit van het centrale winkelrondje en zijn bedoeld voor winkels.

Het vestigen van een kapsalon of nagelstudio binnen de bestemming Centrum-2 is wel toegestaan, want deze bestemming staat dienstverlening toe. Het gaat hier om de aanloopstraten naar het centrale winkelrondje zoals bijvoorbeeld het Kleine Noord, Nieuwe Noord, Kruisstraat, Lange Kerkstraat etc.

Ook in de Nieuwsteeg wordt dienstverlening toegestaan, maar dan dient wel een omgevingsvergunning te zijn verleend.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.