Samen in actie voor en door de binnenstad Hoorn

16 oktober 2024

Om de binnenstad van Hoorn te ontwikkelen tot dé huiskamer van de stad, moeten de krachten worden gebundeld. Daarom zijn we anderhalf jaar geleden begonnen met het maken van een actie-agenda binnenstad.

Dit is een lijst met concrete acties en ambities die we samen met de binnenstad hebben gemaakt. Om te voorkomen dat het blijft bij een plan op papier, is nu concreet actie ondernomen. In het Hoornse theater Het Pakhuis werden 15 handtekeningen gezet onder het ‘convenant binnenstad’. Dit door ondernemers, horeca, vastgoed, onderwijs, binnenstadbewoners en wethouders die zich hiermee officieel verbinden aan het Strategisch Actieteam (SAT).

Wie zitten er in het team?

Di team bestaat uit voorzitter Jeroen Mol en verder uit Kevin van Leen (The Saint), Ad Geerdink (directeur Westfries Museum), Willem Kluft, Gijs Entius (Bewonerscommissie Binnenstad), Hans Verschoor (OSH), Valentijn Stam (HOC), Teun Jager (Spar), Jeanine Slijkerhuis (Theater Het Pakhuis), Arnold Ruiter (Oranje Buiten), Jan Rosier (HOC), wethouders Helling en Assendelft en een handvol ambtenaren en gaat zich actief bezighouden met de actie agenda binnenstad. De agenda brengt in kaart welke acties er de komende jaren nodig zijn om de gezamenlijke ambitie waar te maken, namelijk van Hoorn een aantrekkelijke stad maken die als ‘visitekaartje’ kan fungeren.

Komende jaren

Jeroen van der Meer, voorzitter van het SAT en mede-eigenaar van Oil & Vinegar in Hoorn: ‘Het is een serieuze aanpak en die agenda bepaalt wat we de komende jaren gaan doen. Het is heel fijn dat er zoveel groepen uit onder meer cultuur, horeca en retail bij betrokken zijn en we willen er ook nog meer groepen bij betrekken. We hebben het onderwijs er bijvoorbeeld nu ook al bij, maar het is ook goed voor te stellen dat er vanuit jongeren in de binnenstad een vertegenwoordiger in het team komt.’

Groei

De Hoornse wethouder Arthur Helling noemt het een ‘groeimodel’. 'De gemeente is wel een belangrijke speler, maar om van de binnenstad een gezamenlijk product te maken, heb je elkaar nodig om samen verder te komen: korte lijntjes houden en snel schakelen. Het is een ambitieus project en complex, want we leven in een wereld die steeds verandert, maar wel een project waar je straks bij wil horen om niet de boot te missen.'

Regio

'Het is voor onze eigen inwoners fijn dat we zo’n mooie binnenstad hebben, maar we hopen ook dat de regio ons steeds beter gaat vinden. En het zou mooi zijn als het lukt om bezoekers van verder weg aan te trekken die langer verblijven, meer besteden en vaker terugkomen', vult wethouder René Assendelft aan.