Jeugd: opvoeden en onderwijs

Opvoeden: tips en informatie

Voor iedereen met vragen over alles wat met kinderen te maken heeft. Van zwanger willen worden tot aan het moment dat uw kind op zichzelf gaat wonen. En natuurlijk over alle momenten en leeftijden daar tussenin. Meer informatie en tips over zwangerschap, opvoeden en opgroeien op de website van het Nederlands Jeugdinstituut..

Opvoedspreekuur en cursussen

Voor alle vragen over opvoeding of ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 19 jaar, kunt u terecht tijdens gratis opvoedspreekuren in Hoorn en de regio. Er zijn ook cursussen, workshops en informatiebijeenkomsten over opvoeden. Meer informatie op de website van GGD Hollands Noorden.  

Scheiden en kinderen

Als u uit elkaar gaat, komt er veel op u en de kinderen af. Hoe vertelt u het de kinderen? Hoe verwerken zij de scheiding? Al dit soort vragen kunt u stellen aan de deskundigen van 1.Hoorn. Wij denken met u mee en geven tips en adviezen om u te ondersteunen in de opvoeding. Neem contact op met 1.Hoorn

Naar de basisschool

Wordt uw kind aankomend schooljaar vier jaar? Dan moet u uw kind binnenkort inschrijven voor een basisschool. Meer informatie op de pagina Naar de basisschool.

Kinderopvang: informatie voor ouders

Alle informatie over de verschillende soort kinderopvang en kinderopvangtoeslag vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Kinderopvang: kwaliteit

De gemeente zorgt ervoor dat alle locaties met kinderopvang worden gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid. De inspectierapporten kunt u bekijken in het Landelijk Register Kinderopvang. U vindt er ook relevante informatie over alle geregistreerde kinderdagverblijven, buitenschoolse opvanglocaties, gastouderbureaus en gastouders. Meer informatie op de website Landelijk Register Kinderopvang.

Jeugdhulp

Zoekt u begeleiding voor uw kind met psychische problemen, een beperking of een gedragsprobleem? Of wilt u hulp bij het oplossen van problemen in uw gezin? Dan kunt u bij de gemeente terecht voor jeugdhulp en ondersteuning. Meer informatie op de pagina Jeugdhulp.

Onveilige situaties thuis

Maakt u zich zorgen over kindermishandeling of huiselijk geweld in uw omgeving? Of wilt u advies of hulp? Neem dan contact op met Veilig Thuis via het gratis telefoonnummer 0800 20 00. Meer informatie op de website Veilig Thuis.

1.Hoorn: luisterend oor en advies

Kunnen de bovenstaande websites geen antwoord geven op uw vraag? Of wilt u iemand persoonlijk spreken over uw situatie? Voor al uw vragen over het opvoeden en opgroeien van 0 tot 23 jarigen, kunt u terecht bij 1.Hoorn. De medewerkers zijn voor u een luisterend oor, zij geven gratis advies en helpen u graag verder. Meer informatie over de werkwijze leest op de pagina Zo werkt 1.Hoorn.

Leerplicht en kwalificatieplicht

Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar zonder startkwalificatie, zijn kwalificatieplichtig. Kijk voor meer informatie op de pagina Leerplicht en kwalificatieplicht.

18 jaar en dan?

Als je 18 jaar wordt, verandert er veel. Op de website van de Rijksoverheid staat veel informatie over zaken die je moet regelen. Denk aan bijvoorbeeld DigiD, of verschillende verzekeringen. Of bekijk de website van het Nibud voor alle informatie rond geldzaken zoals bankzaken en toeslagen. Vanuit de gemeente zijn er ook zaken die je moet regelen of waarbij je hulp kunt krijgen. Ga hiervoor naar de pagina 18 jaar en dan?

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.