Raad stemt voor onderzoek naar mogelijke asielopvanglocatie langs A7

16 oktober 2024

Op 15 oktober is er gestemd over het voorstel om onderzoek te doen naar een mogelijke opvanglocatie voor mensen die asiel aanvragen. Wat de Hoornse gemeenteraad betreft wordt de voorgestelde locatie langs de snelweg A7 onderzocht op geschiktheid.

Om deze locatie daadwerkelijk te kunnen onderzoeken, moet ook de gemeenteraad van Koggenland met dit voorstel instemmen. Sinds de invoering van de Spreidingswet in februari 2024 zijn alle gemeenten in Nederland wettelijk verplicht om mensen op te vangen. Het doel is om genoeg opvangplekken te realiseren en te zorgen voor een eerlijke verdeling in provincies en gemeenten. Hoorn moet 399 asielzoekers opvangen, Koggenland 149. De colleges van Hoorn en Koggenland willen daarbij samenwerken.

Voor 1 november

Ondanks dat de landelijke coalitie heeft aangegeven de Spreidingwet te willen intrekken, heeft minister Faber van Asiel en Migratie aangegeven dat het traject om de Spreidingswet in te trekken naar verwachting een paar jaar gaat duren. Dat betekent dat alle provinciale plannen voor 1 november 2024 moeten worden ingediend en dat de minister voor het einde van het jaar besluiten neemt. Beide gemeentes hebben onderzocht welke locaties geschikt zijn en geven de voorkeur aan de locatie langs de A7. Ook het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en de provincie zien deze locatie als kansrijk. De gemeenteraad van Hoorn heeft nu ingestemd met de voorgestelde locatie.

Reservelocatie geen optie meer

De gemeenteraad heeft ook bepaald om het besluit te wijzigen en daarmee de reservelocatie Zuiderveld voor mogelijke asielopvang niet verder te onderzoeken. Mocht de A7-locatie alsnog afvallen, dan is de reservelocatie aan het Zuiderveld in de Kersenboogerd geen optie meer. De gemeente zal dan verder kijken naar een andere locatie.

Afhankelijk van Koggenland

Op maandag 21 oktober stemt de gemeenteraad van Koggenland over het raadsvoorstel. Als de gemeenteraad van Koggenland instemt met het voorstel, kan het onderzoek naar de A7-locatie worden uitgevoerd. Zo niet, dan moeten beide gemeentes verder kijken naar een alternatieve locatie. De raadsvergadering van 15 oktober is terug te kijken via www.hoorn.nl/gemeenteraad.

André van Beusekom naar HOP

Sinds de vergadering van 15 oktober is de samenstelling van de gemeenteraad gewijzigd. André van Beusekom heeft zich aangesloten bij HOP (Huizen Onze Prioriteit). Deze partij werd opgericht na de zomer door Robert Vinkenborg. Zowel Vinkenborg als Beusekom waren lid van de fractie ÉénHoorn. HOP heeft nu twee zetels. ÉénHoorn heeft nog twee zetels over die worden ingenomen door Guido Breuker en Aart Ruppert.