Raad neemt besluit over parkeerbeleid in de binnenstad

20 september 2024

Het college heeft een raadsvoorstel gemaakt om het parkeerbeleid en de parkeertarieven in de binnenstad per 1 januari 2025 te veranderen.

De inbreng vanuit de gemeenteraad en de gesprekken met inwoners en ondernemers zijn zoveel mogelijk in het voorstel verwerkt. De inzet is dat het parkeren in de binnenstad eenvoudiger wordt en dat bezoekers bewuster kunnen kiezen voor kort, middellang of lang parkeren. Op 8 oktober buigt de raadscommissie zich over het voorstel en op 22 oktober neemt de raad een besluit.

Samen met inwoners

Op 2 juli 2024 heeft de raadscommissie het voorstel voor de eerste keer besproken. Naar aanleiding van deze vergadering zijn er wijzigingen doorgevoerd. Vervolgens is het aangepaste voorstel besproken met ondernemers, verenigingen, vastgoedeigenaren en de leden van het strategisch actieteam binnenstad. Op 9 september 2024 is er nog een openbare bijeenkomst geweest in Turf waar ook veel inwoners en ondernemers bij aanwezig waren. De inbreng van de belanghebbenden is zoveel mogelijk verwerkt en heeft er vooral toe geleid dat de tarieven zijn aangepast en dat de parkteertijden zijn vervroegd van 23:00 uur naar 20:00 uur. Ook is er in het voorstel een regeling voor de vrijwilligers van de verenigingen opgenomen.

Drie parkeergebieden voor een kort, middellang en lang bezoek

Het college stelt voor om van zeven verschillende parkeergebieden met verschillende parkeertijden en -tarieven naar drie parkeergebieden te gaan. De insteek is dat bezoekers voor een korte boodschap dichtbij de winkels kunnen blijven parkeren en voor een langer bezoek kiezen voor een parkeerplaats aan de rand van de binnenstad of aan de rand van de stad.

Op deze kaart staan de verschillende gebieden in kleur aangegeven.

Bekijk de kaart groter (jpg).

Gebied 1: Lang parkeren aan de rand van de stad

Bezoekers kunnen goedkoop parkeren aan de rand van de binnenstad voor een dagtarief van € 3,20. Dit geldt van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur. Elke avond en op zondag kunnen bezoekers hier gratis parkeren.

Gebied 2: Middellang parkeren aan de rand van de binnenstad

Bezoekers kunnen tegen een aantrekkelijk tarief op een parkeerterrein of in een parkeergarage aan de rand van de binnenstad parkeren. Het uurtarief is € 2,00 en er geldt een maximum dagtarief van € 5,50 per dag. Dit geldt van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 20.00 uur en elke zondag van 12.00 tot 20.00 uur.

Gebied 3: Kort parkeren in het hart van de binnenstad

Bezoekers kunnen voor een kort bezoek in het hart van de stad parkeren. Dat kost het eerste uur € 3,50 en vanaf het tweede uur € 5,50. Dit geldt ook van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 20.00 uur en elke zondag van 12.00 tot 20.00 uur.

Betalen per minuut

In gebied 2 en 3 betalen bezoekers per minuut. Staat een bezoeker bijvoorbeeld 45 minuten in gebied 3, in het hart van de stad, dan betaalt hij € 2,62. Voor een bezoek van 1 uur en een kwartier is dat € 4,87. Voor gebied twee geldt hetzelfde. Uiteraard met de daar geldende tarieven tot een maximum van € 5,50 (het dagtarief). 

René Assendelft, wethouder mobiliteit en parkeren: ‘We hebben de inbreng van bewoners, ondernemers en verenigingen zoveel mogelijk meegenomen in dit voorstel. Voor een korte boodschap kun je in Hoorn nog steeds voor een redelijk tarief dichtbij de winkels staan. En wil je iets langer blijven, dan zijn er goede alternatieven op loopafstand. Ook willen we met het nieuwe parkeerverwijssysteem en de lage parkeertarieven aan de rand van de stad het zoekverkeer in het hart van de historische binnenstad verminderen. Het wordt in alle opzichten duidelijker zo.’

Vergunninggebied

Het invoeren van betaald parkeren op zondag betekent dat in het vergunninggebied Centrum ook op alle zondagen een parkeervergunning nodig is van 09.00 tot 23.00 uur. Elke dag gelden dan dezelfde vergunningstijden. Dit was ook een belangrijke wens van bewoners, die regelmatig overlast ervaren doordat bezoekers op vergunningplaatsen parkeren. Om te zorgen dat bewoners wél hun bezoek kunnen blijven ontvangen, wordt voorgesteld het maximumaantal uren van de bezoekersvergunning te verhogen van 400 naar 700 uur.

De raad beslist

Op 8 oktober bespreekt de algemene raadscommissie het nieuwe voorstel. Op 22 oktober 2024 neemt de gemeenteraad een besluit. De vergaderingen vinden plaats in de raadszaal van het stadhuis aan de Nieuwe Steen 1. Publiek is welkom. De vergaderingen zijn live te volgen via de livestream of later terug te kijken. De livestream en de stukken zijn te vinden op de website van de gemeenteraad.