Plannen gemaakt voor toekomst sportparken

25 oktober 2024

Op dit moment wordt er gewerkt aan de beleidsnota 'Sportparken 2035'. In dit rapport komt te staan hoe we sportparken in onze gemeente beter kunnen benutten.

Sportpark van Hollandia

In het rapport wordt rekening gehouden met het feit dat Hoorn groeit en dat het sportgedrag verandert. De gemeente praat apart met het bestuur van voetbalvereniging Hollandia over de toekomst van de vereniging op sportpark Julianapark. Het resultaat daarvan wordt meegenomen in de nieuwe beleidsnota voor alle sportparken.

In opdracht van de gemeente heeft Bureau Sport & Ruimte een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de sportparken. Ook zijn er gesprekken geweest met sportverenigingen, andere sportaanbieders en partijen buiten de sportsector, zoals het onderwijs, fysiotherapeuten en kinderopvanglocaties. Dit wordt verder uitgewerkt tot een nieuw beleidsplan met een toekomstgerichte aanpak voor de sportparken.

Toekomstbestendige sportparken

De gemeente investeert alleen in toekomstbestendige verenigingen en sportparken. Een goed sportpark moet door zoveel mogelijk inwoners, zo vaak mogelijk worden gebruikt.  Het sportgedrag is de afgelopen jaren veranderd. Mensen sporten niet meer alleen bij een vereniging, maar ook steeds vaker individueel of in kleine groepjes. Samen met de sportverenigingen wordt gekeken hoe de sportparken daar beter op kunnen aansluiten. En ook hoe meer partijen een plek op de sportparken kunnen krijgen. Daarnaast kijkt de gemeente naar de kwaliteit, ook wel vitaliteit, van de sportverenigingen. Toekomstbestendige sportverenigingen hebben voldoende leden, staan er financieel goed voor, zijn goed georganiseerd en vervullen een maatschappelijke rol. Uit onderzoek blijkt dat 38% van de verenigingen in Hoorn vitaal is en nog eens 35% is krachtig. De gemeente bepaalt op deze manier of een investering verstandig is.

Sportpark Julianapark

Eén van de verenigingen die de komende jaren een forse investering nodig heeft is HVV Hollandia. De velden zijn in slechte staat en de vereniging wil daarom het hoofdveld omzetten naar kunstgras. Ook willen zij de clubaccommodatie opknappen. Bureau Sport & Ruimte heeft sportpark Julianapark apart onderzocht om te kijken of een investering de moeite waard is, maar ook omdat de gemeente te veel voetbalvelden heeft. Op basis van het adviesrapport worden er verschillende opties uitgewerkt. Deze opties verschillen van verhuizing naar een ander sportpark tot aanpassingen van de velden op sportpark Julianapark.

Belangrijke voorwaarde om te investeren in een kunstgrasveld is dat de vereniging vitaal wordt. Uit het onderzoek naar de toekomstbestendigheid van verenigingen in Hoorn komt naar voren dat HVV Hollandia op dit moment niet vitaal is en valt in de categorie kwetsbaar. De gemeente is met het bestuur van HVV Hollandia in gesprek over welke stappen er nodig zijn om weer vitaal te worden, voordat de gemeente opnieuw kan investeren.

Vervolg

Advies vanuit Bureau Sport & Ruimte is om HVV Hollandia tot en met de zomer van 2027 de tijd te geven om vitaal te worden. De gemeente vindt het belangrijk om tussentijds met vaste meet- en beslismomenten te werken. Bij onvoldoende voortgang kan dan mogelijk al eerder ingegrepen worden. In het voorjaar van 2025 neemt de raad een apart besluit over Sportpark Julianapark, zodat de vereniging snel duidelijkheid krijgt en de plannen meegenomen kunnen worden in de beleidsnota voor alle sportparken. De raad neemt in het najaar van 2025 een besluit over de beleidsnota sportparken 2035.