Koninklijke Erepenning en Eenhoornzegel voor 100-jarig Westfries Genootschap

8 september 2024

Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft zaterdag 7 september namens Zijne Majesteit de Koning de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan het Westfries Genootschap.

Burgemeester Jan Nieuwenburg en voorzitter Jan Smit

Voorzitter Jan Smit nam de erepenning in ontvangst tijdens de Algemene Ledenvergadering op de jaarlijkse Westfriezendag. Die stond dit jaar in het teken van het 100-jarig bestaan van de vereniging. Namens de gemeente overhandigde de burgemeester een Eenhoornzegel.

Westfriese Omringdijk

Het Westfries Genootschap is opgericht op 6 augustus 1924 als Historisch Genootschap Oud West-Friesland en kreeg in 1994 de naam Westfries Genootschap. Het Westfries Genootschap zet zich in om de geschiedenis, de cultuur, het dialect en het landschap van het gebied binnen de Westfriese Omringdijk te bewaren voor (toekomstige) Westfriezen. Het gaat om het gebied langs Hoorn, Enkhuizen en Medemblik, Schagen en Alkmaar en dan weer oostwaarts terug naar Hoorn. De vereniging heeft bijna 1.500 leden.

Waarde eigen streek

Het genootschap is ervan overtuigd dat wanneer mensen kennis hebben van de waarde van hun eigen streek, zij daar met andere ogen naar kijken en zorgvuldiger omgaan met hun woon- en leefgebied. De vereniging organiseert elk jaar een Westfriezendag en voorjaars- en najaarsstreekmiddagen.

Westfriese vlag

In 2010 werd op initiatief van het Westfries Genootschap de Westfriese vlag door alle Westfriese gemeenten goedgekeurd en vanaf die tijd wappert deze op veel plaatsen in Westfriesland. Bij gemeenten, bedrijven en organisaties, maar ook in vele particuliere vlaggenmasten.

Erepenning en Eenhoornzegel

De Koninklijke Erepenning wordt (onder strenge voorwaarden) uitgereikt bij de viering van een 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging. Meer informatie staat op de pagina Speciale onderscheidingen. Een Eenhoornzegel is een gemeentelijke waardering voor verenigingen en stichtingen die een jubileum van 25, 50, 75 of 100 jaar vieren. Meer informatie staat op de pagina Gemeenteonderscheiding.