Gezamenlijke voorkeurslocatie asielopvang Koggenland en Hoorn

19 september 2024

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Hoorn en Koggenland slaan de handen ineen om samen te werken aan de opvang van asielzoekers in het kader van de Spreidingswet.

Op 23 september en 10 oktober spreken de gemeenteraden van Koggenland en Hoorn zich uit over een voorstel waar één locatie in staat die voor nu de voorkeur heeft. Op deze locatie gaan de gemeenten mogelijk asielzoekers opvangen. Het gaat om een weiland, naast de carpoolplaats A7. Als beide gemeenten akkoord gaan, worden de plannen verder uitgewerkt.. De gemeenten informeren de omgeving over de plannen voor de opvang.

Spreidingswet verplicht opvang asielzoekers

Sinds de invoering van de Spreidingswet in februari 2024 zijn alle gemeenten in Nederland wettelijk verplicht om asielzoekers op te vangen. Het doel is om genoeg opvangplekken te realiseren en te zorgen voor een eerlijke verdeling in provincies en gemeenten. Hoorn moet 399 asielzoekers opvangen, Koggenland 149. De landelijke coalitiepartijen hebben aangegeven de Spreidingwet weer in te willen trekken. Het is alleen nog niet duidelijk of en wanneer dat gebeurt. Zolang de Spreidingswet geldt, zijn gemeenten dus verplicht om door te gaan met de voorbereidingen.

Voorkeur voor locatie bij de A7

Koggenland en Hoorn hebben voor zichzelf onderzocht welke locaties geschikt zijn. De colleges van beide gemeenten geven voor nu de voorkeur aan de locatie langs de A7. Het gaat om de opvang van circa 550 asielzoekers. Daarnaast komt er mogelijk een doorstroomvoorziening voor statushouders die wachten op een woning. Ook het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en de provincie Noord-Holland gaven aan de locatie als kansrijk te zien.

Samenwerking tussen Koggenland en Hoorn

Burgemeesters Monique Bonsen (Koggenland) en Jan Nieuwenburg (Hoorn) benadrukken het belang van de samenwerking tussen beide gemeenten. ‘Door samen op trekken kan het COA op de grens van onze gemeenten een opvanglocatie realiseren met goede voorzieningen, begeleiding en beveiliging’, legt burgemeester Bonsen uit. ‘Deze locatie biedt voldoende ruimte en is tegelijkertijd ook goed bereikbaar en op korte afstand van de voorzieningen’, zegt burgemeester Nieuwenburg.

Alternatieven

Blijkt de locatie van voorkeur toch niet geschikt? Dan gaan beide gemeenten opzoek naar alternatieven. Koggenland doet in dat geval verder onderzoek naar andere mogelijkheden. Als de locatie langs de A7 afvalt, dan stelt het college van Hoorn voor om de alternatieve locatie aan de begraafplaats Zuiderveld, tussen de Zuiderdracht en het John Raedeckerhof, verder te onderzoeken. Dit wil het college van Hoorn alleen als de voorkeurslocatie bij de A7 niet doorgaat.

Raadsvergaderingen

Op maandag 23 september spreekt de gemeenteraad van Koggenland zich uit over het voorstel. De gemeenteraad van Hoorn bespreekt het voorstel op 3 oktober en neemt op 10 oktober een besluit. Als beide gemeenten akkoord gaan, worden de plannen verder uitgewerkt. Ook gaan de gemeenten en het COA in gesprek met de direct omwonenden en belanghebbenden over de plannen.

Volg de vergadering van Koggenland

De raadsvergadering van 23 september start om 20.00 uur in de raadzaal in het gemeentehuis in De Goorn. Publiek is welkom. U kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream vindt u op de website van de gemeenteraad van Koggenland. Ga voor meer informatie naar de website van de gemeente Koggenland.

Volg de vergadering van Hoorn

De commissievergadering van 3 oktober en de raadsvergadering van 10 oktober starten beiden om 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis in Hoorn. Publiek is welkom. U kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream vindt u op de pagina van de gemeenteraad. Ga voor meer informatie naar de pagina Asielopvang.