Gemeente bezoekt woonwagenlocatie Bobeldijkerweg-Zomervaart

27 september 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is een bezoek gebracht aan de woonwagenlocatie Bobeldijkerweg-Zomervaart in Hoorn.

Dit bezoek werd georganiseerd op verzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het doel van het bezoek was om meer te weten te komen over de woonwagenlocaties en de uitdagingen waar de bewoners mee te maken hebben. Het ging hierbij vooral om de financiering van standplaatsen en woonwagens en de toekomstige uitbreiding van woonwagenlocatie Bobeldijkerweg. Namens de gemeente waren enkele medewerkers en wethouder Marjon van der Ven aanwezig.

Doel van het bezoek

De reden van het bezoek zijn de twee moties die in 2023 door de gemeentes Hoorn en Land van Cuijk zijn ingediend. Het eerste voorstel is om de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te verhogen voor woonwagenbewoners, zodat het makkelijker wordt om een hypotheek te krijgen voor de aankoop van een woonwagen of standplaats. Het tweede voorstel gaat over het beschikbaar maken van startersleningen voor mensen die voor het eerst een woonwagen willen kopen. Deze moties werden unaniem aangenomen.

Rondleiding en gesprekken met de bewoners

Op de woonwagenlocatie werd de groep verwelkomd door de zeven families die er wonen. Tijdens een wandeling over de woonwagenlocatie werd de groep geïnformeerd over de huidige standplaatsen, de samenwerking met de gemeente en de plek waar 13 nieuwe standplaatsen gepland zijn. De medewerkers van de VNG en het ministerie van BZK konden tijdens de wandeling met bewoners in gesprek. De bewoners kregen de gelegenheid om zelf uit te leggen waar ze tegenaan lopen bij het krijgen van een hypotheek en waarom startersleningen en duurzame maatregelen ook voor woonwagenbewoners nodig zijn.

Uitbreiding van de woonwagenlocatie

Tot slot werd er gesproken over de uitbreiding van de woonwagenlocatie met 13 nieuwe standplaatsen. Duidelijk werd dat het leven in familieverband en in woonwagens heel belangrijk is voor de woonwagenbewoners, zoals dat ook erkend is door het College van de Rechten van de Mens. Nu wonen veel kinderen en kleinkinderen bij hun ouders of grootouders, omdat er geen standplaatsen vrij zijn.

Het bezoek verliep in een goede en respectvolle sfeer. De gemeente hoopt dat dit bezoek helpt om de VNG en BZK te kunnen overtuigen van financiële ondersteuning voor de aanleg van de 13 nieuwe standplaatsen en de verhoging van de hypotheekgrens en het verstrekken van startersleningen voor alle woonwagenbewoners van Nederland.