Eerste raadsvergadering in nieuwe raadzaal

19 september 2024

Op de agenda van de raadsvergadering van dinsdag 24 september staan onder meer de vernieuwing van het Westfries Museum, maatregelen tegen graffiti en het aantrekkelijker maken binnenstad.

Een deel van de raadzaal in het stadhuis van Hoorn

Op dinsdagavond 24 september komt de gemeenteraad voor het eerst samen in de nieuwe raadzaal. Naast een andere zaal is ook de samenstelling van de raad anders dan vóór de zomer.

Wisselingen binnen gemeenteraad

Tijdens het zomerreces is de samenstelling van de gemeenteraad veranderd. Zo maakte Renzo van Houten een overstap van Fractie Tonnaer naar Hart van Hoorn. Met zijn toevoeging is Hart van Hoorn met 5 zetels uitgegroeid tot de grootste partij in de Hoornse gemeenteraad. Robert Vinkenborg heeft fractie ÉénHoorn verlaten en is een eigen fractie gestart, genaamd Huizen Onze Prioriteit (HOP). Met de toevoeging van HOP bestaat de gemeenteraad nu uit 13 politieke partijen. Tot slot heeft Roger Tonnaer het fractievoorzitterschap overgedragen aan Marieke Rijk. Marieke Rijk is dus de nieuwe fractievoorzitter van Fractie Tonnaer. Roger Tonnaer blijft actief raadslid.

Vernieuwing Westfries Museum

Op 21 september 2021 besloot de raad om het Westfries Museum te vernieuwen. Inmiddels is gebleken dat het uitgewerkte ontwerp niet gerealiseerd kan worden voor het beschikbare budget. Het college stelt nu onder andere voor om een bouwteam op te richten. Dit team zal aan de slag gaan met het maken van een plan dat binnen het maximale budget past. De raad bepaalt of zij akkoord gaat met dit voorstel.

Maatregelen tegen aanstootgevende graffiti

Hoorn ervaart toenemende overlast van graffiti, wat de uitstraling van buurten en de woonbeleving van bewoners negatief beïnvloedt. Zowel de burgemeester en wethouders als de gemeenteraad willen dit aanpakken. Het college komt nu met een pakket maatregelen om de graffiti-overlast tegen te gaan. De gemeenteraad stemt over dit voorstel.

Aantrekkelijker maken binnenstad

Om de binnenstad van Hoorn zo aantrekkelijk mogelijk te maken is een zogenoemde plintenstrategie ontwikkeld. Deze strategie zorgt ervoor dat de binnenstad van Hoorn levendiger wordt voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Het college heeft een voorstel gemaakt om deze strategie verder uit te werken. De raad neemt hierover een besluit.

Volg de raad

De raadsvergadering start om 20.00 uur en vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis. Publiek is welkom. U kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream vindt u op de website van de gemeenteraad.