Doorbouwen aan Hoorn in tijden van financiële keuzes

4 oktober 2024

Op 17 oktober 2024 bespreekt de gemeenteraad tijdens een commissievergadering de begroting 2025 en de voorstellen om het oplopende begrotingstekort op te vangen.

Die tekorten worden vooral veroorzaakt door bezuinigingen van het Rijk. In 2025 is het tekort € 4,4 miljoen en dat loopt op tot € 11,6 miljoen in 2028. Het college doet voorstellen om de tekorten voor de komende jaren voor het grootste deel te dichten.

Begrotingstekort

Het college heeft een pakket van ruim 30 maatregelen uitgewerkt om de raad te helpen keuzes te maken. Deze tellen op tot ongeveer 10 miljoen in 2028. Het gaat hierbij om besparingen op verschillende beleidsterreinen en om het snijden in eigen organisatiekosten. Ook zijn er voorstellen voor meer inkomsten, zoals een verhoging van de OZB voor eigenaren van woningen met 15% (gemiddeld € 5,75 per maand) en een verhoging van de toeristenbelasting van 80 cent per overnachting. De woonlasten blijven in Hoorn desondanks nog onder het landelijke gemiddelde. Het is aan de raad om de definitieve financiële keuzes te maken.

Blijven investeren in een sociale en levendige stad

Hoewel de gemeente scherpe keuzes moet maken om de gemeentefinanciën op orde te houden, vindt het college van burgemeester en wethouders het belangrijk om de komende jaren door te werken aan plannen en projecten die de stad, de wijken en de dorpen vooruit brengen. Zo geeft het college prioriteit aan de bouw van nieuwe woningen, de ontwikkeling van de Poort van Hoorn en de kwaliteitsslag in de openbare ruimte in het centrumgebied van de Kersenboogerd. Ook stelt het college voor om inwoners met een laag inkomen te blijven ondersteunen en te blijven investeren in het toezicht en de veiligheid op straat, het onderhoud van wegen en de openbare ruimte en investeringen in de lokale economie.

'Net als alle andere gemeenten in het land gaat Hoorn ook serieuze financiële keuzes moeten maken omdat we te weinig geld uit Den Haag krijgen,' legt Axel Boomgaars, wethouder Financiën, uit. 'We willen vanzelfsprekend blijven investeren in Hoorn, Blokker en Zwaag. Daarom stellen we aan de gemeenteraad een pakket maatregelen voor die we allemaal gaan voelen, maar waardoor er ruimte blijft om woningen te bouwen, de meest kwetsbare inwoners te helpen en Hoorn te blijven laten bruisen in de komende jaren.’

Besluitvorming

Op 17 oktober 2024 bespreekt de raadscommissie de begroting en voorstellen om het begrotingstekort op te vangen. De gemeenteraad behandelt deze stukken op 5 en 12 november 2024. De voorstellen zijn in te zien via de agenda van de commissievergadering van 17 oktober op de website van de raad