Commissie bespreekt onderzoek woningbouw, afspraken sociale huur en beleid binnenstad

13 september 2024

Dinsdag 17 september vergadert de Algemene Raadscommissie. De commissie bespreekt de conclusies van een onderzoek over woningbouwverdeling. En afspraken voor sociale huurwoningen en beleid voor de binnenstad.

Een deel van de raadzaal in het stadhuis van Hoorn

Uitkomsten onderzoek woningbouwverdeling

In het coalitieakkoord 2022-2026 en in een motie van 8 november 2022 hebben politieke partijen gevraagd naar een onderzoek over mogelijke woningbouwverdeling. De gemeenteraad wil weten hoeveel procent van de nieuw te bouwen huizen goedkoop, middelduur en duur worden. Nu is het gevraagde onderzoek afgerond en daaruit zijn drie conclusies getrokken:

  1. Er wordt een woningbouwverdeling van 30-35-35 (goedkoop, middelduur, duur) voorgesteld per bouwlocatie. Hiervan kan afgeweken worden als dat nodig is vanwege een wijkvisie of de samenstelling van een bestaande wijk.
  2. Als de aanbeveling wordt opgevolgd, vindt er een verschuiving plaats van 30-30-40 naar 30-35-35. Dit levert minder geld op, maar is voordeliger voor woningzoekenden met een kleinere portemonnee.
  3. Tot slot wordt voorgesteld de onderverdeling binnen de categorie middelduur zo te houden. Om beter in te springen op de behoeftes voor woningbouw in deze prijsklasse.

Aan de commissie wordt gevraagd wat zij vindt van deze conclusies.

Afspraken huisvesting 2025

De gemeente, woningcorporatie Intermaris en Verenigde Huurdersorganisaties De Boog maken samen afspraken over huisvesting. Deze afspraken leggen zij vast in zogenoemde prestatieafspraken. Prestatieafspraken helpen de gemeente om te kunnen sturen op de bouw van betaalbare, duurzame en kwalitatief goede sociale huurwoningen. De prestatieafspraken voor 2025 worden nu voorbereid. De commissie wordt om inbreng gevraagd en krijgt de kans om aandachtspunten mee te geven.

Aantrekkelijker maken binnenstad

Om de binnenstad van Hoorn zo aantrekkelijk mogelijk te maken is een zogenoemde plintenstrategie ontwikkeld.  Deze strategie zorgt ervoor dat de binnenstad levendiger wordt voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Nieuw in deze strategie zijn onder andere gebiedsprofielen. Deze profielen geven inzicht in economische kansen per straat of gebied. Deze en andere nieuwe onderdelen van de strategie worden besproken door de commissie.

Volg de vergadering

De commissievergadering van 17 september start om 19.00 uur in de raadzaal van het stadhuis. Publiek is welkom. U kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream staat op de website van de gemeenteraad.