Bouwteam voor Westfries Museum en aanpak graffiti

25 september 2024

Op 24 september heeft de gemeenteraad de eerste besluiten genomen in de nieuwe raadzaal. Er komt een bouwteam voor de vernieuwing van het Westfries Museum en de strategie om de binnenstad aantrekkelijker te maken wordt verder uitgewerkt.

Ook worden er extra maatregelen genomen tegen overlast door graffiti.  

Feestelijke opening vergadering

De vergadering werd feestelijk geopend met taart en een presentje. In samenwerking met Gewoon Doen Hoorn zijn op initiatief van raadslid Roy Drommel sleutelhangers gemaakt van afvalhout. Dat hout is gebruikt voor de bouw van de nieuwe raadzaal. Gewoon Doen Hoorn biedt dagbesteding aan mensen met psychiatrische of psychosociale problematiek en mensen met een verstandelijke beperking. 

Vernieuwing Westfries Museum

Op 21 september 2021 besloot de raad om het Westfries Museum te vernieuwen. Inmiddels is gebleken dat het uitgewerkte ontwerp niet gerealiseerd kan worden voor het beschikbare budget. Het college stelde onder andere voor om een bouwteam op te richten. Dit team zal aan de slag gaan met het maken van een plan dat binnen het maximale budget past. Dit voorstel is aangenomen. Daarnaast heeft de raad met een amendement het volgende toegevoegd: het college wordt opgedragen terug te komen bij de raad met nieuwe besluitvorming als er een tekort van €500.000 of meer is wat betreft de verwachte extra inkomsten (zoals subsidies). Het college schat dat €2,15 miljoen euro kan worden opgeteld bij het al gereserveerde budget.

Maatregelen tegen ongewenste graffiti

Hoorn ervaart toenemende overlast van graffiti, wat de uitstraling van buurten en het veiligheidsgevoel van bewoners negatief beïnvloedt. De gemeenteraad heeft ingestemd met een voorstel, waarbij een reeks maatregelen ervoor moet zorgen dat graffiti wordt tegengegaan. Een amendement van Hoorn Lokaal, GroenLinks en HOE?! werd aangenomen. Hiermee wil de gemeenteraad dat mensen die graffiti zelf willen weghalen, een poetspakket kunnen krijgen van de gemeente. Door een breed gedragen motie gaat het college ook aan de slag met het zoeken naar vrijplaatsen waar wel graffiti aangebracht mag worden.

Unaniem aangenomen maatregelen binnenstad

Om de binnenstad van Hoorn zo aantrekkelijk mogelijk te maken is een zogenoemde plintenstrategie ontwikkeld. Deze strategie zorgt ervoor dat de binnenstad van Hoorn levendiger wordt voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Het collegevoorstel om deze strategie verder uit te werken werd unaniem aangenomen door de raad.

Beleid adressen herzien

Adressen zijn cruciaal voor inwoners, bedrijven en dienstverlenende organisaties. Het benoemen van delen van de openbare ruimte (voorheen straatnamen) en het toekennen van nummers aan verblijfsobjecten (voorheen huisnummers) is een taak van de gemeente. Het beleid hiervoor was sterk verouderd, dus het college heeft nieuw beleid gemaakt. De raad heeft dit voorstel aangenomen, met een wijziging. Een amendement van Fractie Tonnaer en VVD werd namelijk aangenomen. Hiermee wordt geregeld dat straten die naar personen zijn vernoemd, worden voorzien van relevante informatie, zoals geboorte, overlijden, beroep en/of tijd van prestatie.

Nieuw commissielid VVD

De VVD verwelkomt een nieuw commissielid, Peter Kleuters. Hij is oud-notaris en zal zich bezighouden met juridische en financiële onderwerpen.