18 jaar en dan?

Allereerst, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

Als je 18 jaar wordt, verandert er veel. Op de website van de Rijksoverheid staat veel informatie over zaken die je moet regelen. Denk aan bijvoorbeeld DigiD, of verschillende verzekeringen. Of bekijk de website van het Nibud voor alle informatie rond geldzaken zoals bankzaken en toeslagen.

Vanuit de gemeente zijn er ook zaken die je moet regelen of waarbij je hulp kunt krijgen. Bijvoorbeeld hoe je je inschrijft voor een woning, waar je hulp kunt krijgen als je moeite hebt je rekeningen te betalen, als je niet weet wat je wil qua school of werk of als je advies wil over (mentale) gezondheid.

Hoe schrijf ik me in voor een sociale huurwoning?

Inschrijven voor een sociale huurwoning kan via woonmatch. Inschrijven kan vanaf 18 jaar. De wachttijd voor een sociale huurwoning is vaak lang. Daarom kun je je het beste meteen inschrijven als je 18 wordt. Ook als je nog geen sociale huurwoning nodig hebt of eerst in een andere stad gaat studeren. Zo bouw je alvast je wachttijd op. Meer informatie lees je op de pagina Huurwoningen.

Kan ik urgentie voor een woning aanvragen?

Je krijgt alleen urgentie voor een woning in specifieke noodgevallen. Een aanvraag voor urgentie doe je bij de gemeente. Daar wordt vervolgens beoordeeld of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring.

Wie kan er met mij meedenken over de volgende stap naar school of werk?

Ben jij tussen de 16 en 27 jaar oud, woon je in Westfriesland en zit je momenteel zonder werk of opleiding thuis? En weet je niet zo goed wat je precies wil, moet of kan? Kom dan langs op de locaties van het Jongeren Startpunt in Hoorn of Bovenkarspel. De coaches helpen je graag op weg zodat je straks doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Voor jongeren ouder dan 18 is er geen plicht meer om naar school te gaan. Heb je geen diploma van het MBO 2 (startkwalificatie), MBO 3, MBO 4 of van de HAVO of het VWO? En wil je begeleiding bij het zoeken naar scholing of werk?

Waar kan ik terecht voor hulp bij leren lezen en schrijven?

Wil je beter leren lezen en schrijven? Heb je extra taalles nodig om aan een opleiding te kunnen beginnen? Dan kun je terecht bij het Taalhuis Westfriesland, Bibliotheek Hoorn of Stichting Netwerk. Je bent altijd welkom. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

In opdracht van gemeentes verzorgt het ROC Kop van Noord-Holland taalopleidingen voor volwassenen. Taal, rekenen en digitale vaardigheden zijn belangrijke vaardigheden om mee te kunnen doen in de Nederlandse samenleving. Er zijn taalcursussen voor Nederlandstaligen (NT1) en voor anderstaligen (NT2: Nederlands als tweede taal).

Tegemoetkoming scholieren

Doe je voltijd vmbo, havo, vwo of vavo? Dan kun je tegemoetkoming scholieren krijgen. Aanvragen doe je bij DUO.

Kan ik hulp krijgen bij het zoeken naar werk?

Vind je het lastig om een baan te vinden of heb je hulp nodig bij het solliciteren? Dan kun je terecht bij het Jongeren Startpunt of bij WerkSaam. Zij geven je gratis ondersteuning en advies. Je kunt hier ook terecht voor vragen over Beschut werken.

Hoe vind ik vrijwilligerswerk in gemeente Hoorn?

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk? Meld je dan gratis aan als vrijwilliger of zoek vrijwilligerswerk zoeken via de website van Vrijwilligerspunt.

Kan ik ondersteuning krijgen bij het werk?

Soms is het lastig om vanuit je persoonlijke situatie te gaan werken of passend werk te vinden. Voor vragen hierover kun je terecht bij WerkSaam. Als het nodig is, schakelen zij ook een jobcoach in.

Waar kan ik terecht voor hulp bij het regelen van mijn geldzaken?

Bij de medewerkers van Rondkomen van 1.Hoorn kun je (gratis) terecht met vragen over geld. Zij helpen je bijvoorbeeld als je vragen hebt over lastige post of als je moeite hebt met rondkomen. Daarnaast kun je ook terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid, de Formulierenbrigade of de Wijkinfopunten. Ook voor het meer grip krijgen op je eigen financiën. De medewerkers van Rondkomen helpen je bijvoorbeeld als je vragen hebt over toeslagen, brieven over geldzaken of bij het zoeken naar een oplossing als geldzaken uit de hand lopen.

Heb ik recht op een uitkering of bijzondere bijstand?

Ben je tussen de 18 en 27 jaar? En heb je onvoldoende inkomen? Dan heb je misschien recht op een uitkering. Als je een uitkering aanvraagt na je reguliere school of je hebt gewerkt zonder loonkostensubsidie (LKS) krijg je eerst een zoektijd van vier weken. Hierin moet je actief zoeken naar een opleiding of betaald werk. Kijk voor meer informatie op de website van het Jongeren Startpunt. Bij 1.Hoorn kun je (gratis) terecht voor vragen over je inkomen of het aanvragen van een uitkering.

Waar kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Zorgtoeslag aanvragen gaat via de website van de Belastingdienst. Daarvoor heb je je DigiD nodig.

Waar kan ik terecht als ik schulden heb?

Bij medewerkers van Rondkomen van 1.Hoorn kun je gratis terecht voor hulp bij schulden.

Waar kan ik terecht als ik mijn gemeentelijke belastingen niet kan betalen?

Heb je een laag inkomen waardoor je de gemeentelijke belastingen niet (helemaal) kunt betalen? Dan heb je misschien recht op kwijtschelding. Voor vragen over gemeentelijke belastingen of lokale woonlasten kun je terecht bij medewerkers van team Rondkomen van 1.Hoorn.

Kom ik in aanmerking voor een Meedoenbudget?

Is je inkomen tot 120% van het minimum inkomen? Dan krijg je van de gemeente Hoorn een Meedoenbudget. Hiermee krijg je een tegoed waarmee je kunt sporten, naar de bioscoop en nog veel meer. Vraag het budget aan via de pagina Meedoenbudget.

Belasting terugvragen voor je bijbaan

Als je werkt en je hebt nog een laag inkomen is de kans groot dat je belasting terug kan krijgen. Dit moet je wel zelf aanvragen en dat kan bijvoorbeeld met de aangifte-app. Meer informatie vind je bij de Belastingdienst.

De kinderalimentatie zelf krijgen

Als je ouders gescheiden zijn, kun je vanaf je 18de verjaardag de kinderalimentatie zelf krijgen. Bespreek dit met je ouders. Betaalt je vader of moeder geen kinderalimentatie en zou dit wel moeten? Vraag dan hulp aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO).

Rood staan of een lening afsluiten

De bank stuurt je mogelijk een brief om je te vragen of je rood wilt kunnen staan of een lening nodig hebt. Geef aan dat je dit niet wilt. Heb je geldproblemen of zorgen over geld? Vraag dan gratis advies aan de medewerkers van team Rondkomen van 1.Hoorn.

Heb je vragen over bijvoorbeeld jeugdhulp, Wmo, hulp bij rondkomen en hulp met DigiD? Kom dan eerst langs bij een inloopspreekuur van 1.Hoorn. Hulp en advies is gratis en je hoeft geen afspraak te maken. Je kunt zo binnenlopen. Soms moet je even wachten als iemand anders voor je bij het inloopspreekuur in gesprek is. Bekijk de locaties en tijden van het spreekuren.

Wie kan mij helpen met gesprekken met instanties?

Voor cliëntondersteuning kun je (gratis) terecht bij meerdere partijen, die vind je op de pagina Cliëntondersteuning. Een onafhankelijk cliëntondersteuner kan jouw belangen behartigen. Bijvoorbeeld door je te helpen bij het voorbereiden van een gesprek met de gemeente of andere instantie of met je mee te gaan als je dat wilt. Ook kan een cliëntondersteuner met jou meedenken over welke ondersteuning bij jou past en waar je recht op hebt.

Waar kan ik terecht voor Jeugdhulp of ondersteuning?

Voor vragen over Jeugdhulp kun je terecht bij 1.Hoorn. Jeugd- en gezinswerkers ondersteunen gezinnen waar het niet goed loopt. Heb je een begeleidings- of ondersteuningsvraag en ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je in Hoorn terecht bij de klantmanagers van de Wmo. Zij beoordelen na een ‘keukentafelgesprek’ met jou welke hulp en/of ondersteuning passend is in jouw situatie. Weet je nog niet precies wat je hulpvraag is, dan kan een onafhankelijke cliëntondersteuner jou hierbij helpen. Zie hiervoor de pagina Cliëntondersteuning.

Waar kan ik terecht voor vragen over verslaving?

Brijder geeft informatie over alcohol, drugs, roken, gokken en gamen voor jongeren en ouders. Ook kun je hier terecht met vragen over gebruik of gedrag en voor advies en behandeling.

Waar kan ik terecht met LHBTIQ+ vragen?

In Hoorn zijn er meerdere organisaties waar je terecht kunt als je vragen hebt over gender of seksualiteit. Er is het COC NHN. Als vereniging zetten zij zich in voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). Het COC organiseert activiteiten waarbij iedereen welkom is. Ook geeft zij voorlichting en biedt een luisterend oor als je vast dreigt te lopen in je leven door een coming-out.

Wie kan mij helpen met vragen over seksualiteit of SOA’s?

Tijdens het Sense-spreekuur kun je (gratis) bij de GGD terecht met al je vragen over seksualiteit. Neem op werkdagen tussen 10.00 en 11.30 uur en tussen 15.00-16.30 uur contact op via telefoonnummer  088 01 00 540 (keuze 2). Op de website van de GGD kun je ook een afspraak te maken en meer informatie te vinden.

Je bent vanaf nu zelf aansprakelijk

Vanaf je 18de jaar ben je aansprakelijk. Dat betekent dat je de schade die je veroorzaakt zelf moet betalen. Je kunt je hiervoor verzekeren. Als je thuis woont of studeert val je meestal onder de verzekering van je ouders. Vraag dit wel even na.

Eigen zorgverzekering verplicht

Er zijn veel verschillende zorgverzekeringen. Door de juiste te kiezen zorg je ervoor dat je niet betaalt voor dingen die je niet nodig hebt. Vergelijken kan bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond. Of je kunt rechtstreeks kijken op de website van een zorgverzekeraar.

Voor iedereen met een laag inkomen en hoge zorgkosten heeft de gemeente een zorgverzekering via Univé. Dit is het Univé GemeentePakket. Zorgtoeslag aanvragen gaat via de website van de Belastingdienst. Daarvoor heb je je DigiD nodig.

Wat kan ik doen als ik te maken krijg met discriminatie of racisme?

Als je hiermee te maken als je bijvoorbeeld op een bijbaantje solliciteert of bij het uitgaan een club niet in mag, kun je daarover een klacht indienen bij Art. 1 NHN.

Deze organisatie beoordeelt onafhankelijk jouw klacht en bekijkt samen met jou welke mogelijkheden je hebt om hier iets tegen te doen. Je kunt ook anoniem een klacht indienen als je er alleen een melding van wilt maken.

Je mag vanaf nu stemmen bij verkiezingen

Vanaf je 18e mag je stemmen als er verkiezingen zijn, zoals bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezing of de gemeenteraadsverkiezing. Het is jouw kans om mee te beslissen over de toekomst. Lees meer op de pagina Verkiezingen.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.