Help mee en ga zorgvuldig met uw afval om

16 augustus 2024

In de zomer komen er veel meldingen binnen over afval. Bakken die langdurig buiten staan. Vuilniszakken die te vroeg buiten worden gezet of bij containers worden geplaatst. Meldingen van zwerfafval en stankoverlast. Met deze tips houden we samen de stad schoon.

Afvalzakken op straat in de binnenstad

In de wintermaanden is het ook vervelend als afval niet goed aangeboden wordt. In de zomer geeft dit nog meer overlast, doordat we meer buiten zijn en de warmte sneller voor stankoverlast en ongedierte zorgt. Zet uw afval dus niet te vroeg buiten. Haal bakken na het legen zo snel mogelijk weer binnen en breng grof afval naar het afvalbrengstation. Zo houden we samen de stad schoon. 

Extra inzet reinigingsdienst binnenstad 

De reinigingsdienst werkt van maandag tot en met vrijdag. In het hoogseizoen doen zij in de binnenstad op zaterdagochtend nog een extra ronde. Ook na de markt komen zij langs.

Rolcontainers niet te lang aan de weg

Graag doet de gemeente ook een beroep op alle inwoners. Zet uw rolcontainer of vuilniszak zo kort mogelijk buiten. Zorg dat de rolcontainer of vuilniszak goed is afgesloten. U mag uw huisvuil vanaf 22.00 uur voor de inzameldag op de daarvoor aangewezen plek buiten plaatsen. Rolcontainers moeten op de ophaaldag voor 21.00 uur weer binnen zijn. Kunt u de container eerder binnenhalen? Doe dat dan zeker. Hoe minder lang het buiten staat hoe minder de stankoverlast en hoe kleiner de kans op zwerfafval.

Help elkaar of bel even aan 

Is uw buurman of buurvrouw op vakantie? Rol de bak dan zelf even terug naar hun woning als deze er de volgende dag nog staat. Heeft u last van stankoverlast door de rolcontainer van uw buren? Bel dan bij elkaar aan. Vaak doen mensen het niet bewust en kunt u het probleem samen oplossen. Is de overlast structureel dan kunt u een melding maken via Fixi. Handhaving controleert regelmatig in straten waar veel meldingen gedaan worden.

Plekken om afval aan te bieden

Soms wordt de overlast veroorzaakt door onduidelijkheid over de plek waar u uw afval kunt aanbieden. Of omdat er aanpassingen nodig zijn aan deze plekken. De gemeente heeft daar momenteel geen budget voor, maar de straten waar het om gaat, zijn wel in beeld. In 2025 is er weer budget om deze aanpassingen wel te verrichten. Uiteraard doen wij er samen met HVC alles aan om onze dienstverlening zo goed mogelijk in te richten ook waar het praktisch niet perfect is. 

Afvalstoffenheffing 

Elk huishouden is verplicht om afvalstoffenheffing te betalen. Afvalstoffenheffing is een belasting die wordt geheven door de gemeente. Deze belasting is bedoeld om de diensten voor afvalbeheer te financieren. Denk hierbij aan het ophalen, verwerken, recyclen en storten van het afval. De gemeente streeft ernaar de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden. Door afval op de juiste manier te scheiden en aan te bieden draagt u zelf ook bij aan een zo laag mogelijk heffing.