Graafwerkzaamheden voor onderzoek mogelijke locaties afvalcontainers

2 augustus 2024

Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om in de binnenstad ondergrondse afvalcontainers te plaatsen. Hiervoor is eerst onderzoek nodig naar de grond en wat daarin zit.

Een vuilniswagen leegt een ondergrondse container

Afgelopen maart heeft de raad besloten om een aantal zaken in het afvalbeleid van de gemeente Hoorn te veranderen. Eén van de wijzigingen is om voor het huishoudelijk afval in de binnenstad ondergrondse containers te plaatsen. Dit betekent dat de vuilniszakken verdwijnen. Ter voorbereiding hierop onderzoeken de gemeente en HVC op welke plekken in de binnenstad het mogelijk is om ondergrondse containers te plaatsen. Hierbij spelen heel veel dingen een rol. Denk aan het verkeer, de ruimte onder de grond, toekomstige plannen en bijvoorbeeld het behoud van groen.  

Om een beter beeld te krijgen van de situatie onder de grond is gestart met het graven van proefsleuven. Soms worden er toch nog oude kabels en leidingen gevonden of zelfs archeologische vondsten. Pas als we zeker weten dat er voldoende ruimte onder de grond is, kan de locatie definitief voorgesteld worden aan het college. 

Wat merkt u ervan?  

Voor het graven van proefsleuven, kan het nodig zijn om een stoep of parkeervak een dagdeel af te zetten. De werkzaamheden kunnen leiden tot enige (geluid)overlast.

Start werkzaamheden

Aannemer Rutte Groep gaat de werkzaamheden uitvoeren. De werkzaamheden vinden plaats tot en met september. Tijdens de kermisperiode worden de werkzaamheden tijdelijk gestaakt.   

Locaties nog niet definitief 

De gemeente kiest ervoor de locatielijst nog niet te delen, omdat sommige locaties nog kunnen veranderen. Eind van het jaar zullen inwoners geïnformeerd worden. Dit gebeurt in ieder geval tijdens bestaande bewonersavonden voor inwoners van de binnenstad. In december neemt het college een voorlopig besluit over de voorgestelde locaties. Zijn inwoners het niet eens met de gekozen locatie en gaat het om zwaarwegende bezwaren, dan kan dit na dit besluit officieel gemeld worden. De gemeente zal de locaties in die periode ook zichtbaar maken met informatieborden.