Gedempte Turfhaven blijft voorlopig open tijdens zaterdagmarkt

22 augustus 2024

Tijdens de zaterdagmarkt blijft er voorlopig eenrichtingsverkeer gelden op de Gedempte Turfhaven. Drie verkeersregelaar zorgen voor een goede en veilige doorstroom van het verkeer.

De Gedempte Turfhaven

Veilige opzet markt

Om de zaterdagmarkt en het winkelgebied op zaterdagmiddag veilig en aantrekkelijk te houden, zijn er maatregelen nodig. Er is gekeken naar scenario’s waarbij de ruimere opzet van de markt behouden kan blijven. En dat de markt verkeersveilig blijft voor inwoners, bezoekers en ondernemers van de markt. Ook zonder verkeersregelaars.

Verschillende scenario’s

Verschillende scenario’s zijn doorgenomen met de OSH (Ondernemers Stad Hoorn) en de ondernemers op de markt. Op basis van deze gesprekken heeft het college op 16 juli besloten dat de Gedempte Turfhaven tijdens de zaterdagmarkt afgesloten zou worden voor verkeer. Het deel tussen de Veemarkt en het Gouw zou vanaf 7 september tijdens zaterdagmarkten afgesloten worden.

Besluit teruggedraaid

Het collegebesluit om de straat af te sluiten tijdens de markt leverde ondanks de gesprekken bezwaren en vragen op van omwonenden en winkeliers. De OSH heeft de gemeente geadviseerd om nog eens in overleg te gaan met de winkeliers op de Gedempte Turfhaven. Aanvullend vindt de gemeente het belangrijk om ook in gesprek te gaan met omwonenden om te luisteren naar hun ideeën, zorgen en aandachtspunten. Op basis van die gesprekken volgt later dit jaar een nieuw voorstel voor het vormgeven van de zaterdagmarkt in de toekomst. Het college heeft hierop besloten de Gedempte Turfhaven voorlopig niet af te sluiten tijdens zaterdagmarkten. Dit besluit wordt binnenkort officieel gepubliceerd.