Scheiden
Als u uit elkaar gaat of twijfels heeft over uw relatie, dan komt er veel op u af. U moet verschillende zaken regelen. Meer informatie vindt u op www.scheidingsplein.nl.
Er samen uit komen
Als u er samen uit wilt komen, om rust en vertrouwen terug te krijgen, kan mediation hierbij helpen. Het bespaart tijd, geld en energie, en leidt vaak tot duurzame afspraken. Omdat u samen tot een oplossing komt, sluit deze beter aan bij uw situatie.
Bij een mediation wordt er onafhankelijk en onpartijdig gehandeld. Beide kanten worden gehoord en er wordt oplossingsgericht gewerkt. De focus ligt niet alleen op het verleden, maar vooral op hoe u verder kunt. Kijk voor erkende mediators bij het register van mediators en de website over Rechtsbijstand.
Geldzaken en belastingen
Een mediator helpt u bij onder andere de vermogensverdeling, partneralimentatie en het regelen van pensioenen. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Een scheiding kan ook gevolgen hebben voor de belastingen. Vul de persoonlijke scheiden-checklist bij de Belastingdienst in om te zien wat de gevolgen zijn.
Einde geregistreerd partnerschap of echtscheiding
Een geregistreerd partnerschap of een echtscheiding kan op de volgende twee manieren eindigen:
- Via ontbinding
- Via een beëindiging partnerschap of echtscheiding (de partners laten een verklaring van beëindiging opstellen door een mediator, advocaat of notaris)
Een echtscheiding of ontbinding/beëindiging partnerschap is definitief na uitspraak van de rechtbank.
Echtscheidingsakte
Hebt u een schriftelijk bewijs nodig van uw echtscheiding? Deze ontvangt u van uw mediator of advocaat bij uw scheiding. Bent u deze kwijt, vraag dan uw echtscheidingsakte op via de pagina akte aanvragen.
Kinderen
Een scheiding of relatiebreuk is een ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor de ouders maar zeker ook voor de kinderen. Het is van cruciaal belang om kinderen op een zorgvuldige en liefdevolle manier te begeleiden tijdens deze periode van verandering. Hoe beter de omgang en communicatie tussen de ouders en het kind, des te beter kunnen kinderen zich aanpassen aan de nieuwe situatie.
Heeft u kinderen en gaat u uit elkaar?
Er zijn diverse mogelijkheden voor uw kinderen en uzelf om met lotgenoten te praten:
- Het Scheidingsplein
- Uit elkaar met kinderen
- Villa Pinedo
- Aanbod van de GGD
- 1.Hoorn heeft opvoedadviseurs en Jeugd-& Gezinswerkers op de scholen
- Er is altijd een opvoedadviseur aanwezig bij het gratis spreekuur over scheiden
Waar kan ik hulp krijgen?
Neem contact op met 1.Hoorn of kom naar het gratis spreekuur over scheiden. Tijdens dit spreekuur kunt u al uw vragen stellen over uit elkaar gaan, twijfels over uw relatie of vragen over scheiden. U hoeft geen afspraak te maken. U kunt zo binnenlopen.
De aanvraag van een scheiding regelt u met uw advocaat of notaris.
Einde huwelijk (Echtscheiding)
- U vraagt een advocaat om uw verzoek tot echtscheiding voor de rechter te brengen.
- Uw advocaat schrijft de echtscheiding in bij de gemeente. Hierna is de echtscheiding definitief.
Einde geregistreerd partnerschap met kinderen
Ontbinding van uw geregistreerd partnerschap door de rechter gaat op dezelfde manier als een echtscheiding.
Einde geregistreerd partnerschap zonder kinderen
- U vraagt een notaris of advocaat om uw geregistreerd partnerschap te beëindigen.
- Uw advocaat kan de beëindiging inschrijven bij de gemeente. Hierna is de beëindiging definitief.
De gemeente beschikt niet over woningen. Om voor een huurwoning in aanmerking te komen, dien u zich in te schrijven bij WoonMatch West-Friesland. Heeft u een urgentieverklaring nodig. Bekijk meer informatie op de pagina Urgentie. Voelt u zich onveilig, dan kunt u contact opnemen met Veilig Thuis. Voor meer informatie over dakloosheid bekijkt u de pagina Dak- en thuislozenzorg Westfriesland.