Strandjes

Er zijn twee stadsstrandjes waar u kunt zwemmen: het Schelpenstrandje en strand Zon en Vreugd. Er wordt ook gewerkt aan de komst van een stadsstrand aan De Westerdijk. Meer informatie over het Stadsstrand vindt u op de pagina Stadsstrand, fietspad en wandelpad langs de kust.

Het Schelpenstrandje

Het Schelpenstrandje ligt in het recreatiegebied Schellinkhouterdijk. Het strandje is vernoemd naar het gebied waar het ligt, de schelphoek. Het Schelpenstrandje heeft een grote ligweide van gras. Er is een toiletvoorziening en een kiosk aanwezig.

Strand Zon en Vreugd

Zon en Vreugd ligt naast schouwburg Het Park, aan de westzijde van de binnenstad en nabij de Grote Waal. Zon en Vreugd is een klein strand met daarachter een kleine ligweide van gras.

Vraag en antwoord

Het Schelpenstrandje ligt op enkele minuten lopen van parkeerterrein Nieuwe Wal bij het Julianapark. Parkeren is hier gratis. Zon en Vreugd is het best lopend of per fiets bereikbaar. Betaald parkeren in de buurt is onder meer mogelijk in de parkeergarage van Schouwburg het Park.

Rijkswaterstaat onderzoekt de zwemwaterkwaliteit van de stranden. Bij problemen worden er maatregelen genomen. Dit kan mogelijk leiden tot een zwemverbod of een negatief zwemadvies. De laatste jaren is de zwemwaterkwaliteit voor beide stranden steeds goed tot uitstekend geweest.

Op www.zwemwater.nl vindt u een overzicht van plekken waar u mag zwemmen als het gaat om zwemmen in open water.

Nee. De havenmeesters, stadstoezicht en de politie in Hoorn waarschuwen jongeren die toch een sprong wagen in de binnenhaven. Als waarschuwen niet helpt, wordt er een boete uitgedeeld.

Tussen 1 april en 1 oktober is het verboden om u hond los te laten op één van de strandjes. Buiten het badseizoen is het wel toegestaan.

Voor de veiligheid heeft de gemeente bij beide stranden een boeilijn aangelegd. Deze boeilijn geeft de grens aan van 1,20 meter diepte. Het wordt afgeraden deze lijn te passeren. Het water daarachter wordt gebruikt door zeilers en jetski's.