Prikkelarm wonen

In West-Friesland is er een kleine groep mensen die niet terecht kan in reguliere woningen en woonwijken. Zij kunnen niet goed meedoen aan de maatschappij en leven vaak in slechte omstandigheden. Zij zijn soms dakloos en/of zorgen voor overlast. Wat zij nodig hebben, is een thuis zonder al te veel sociale prikkels. Dit kan in een prikkelarme woning.

Wat zijn prikkelarme woningen?  

Prikkelarme woningen zijn huizen voor mensen die niet goed kunnen wonen in een normale woonwijk, bijvoorbeeld door psychische problemen. Het zijn meestal kleine woningen voor één persoon, die wat verder van andere huizen staan, maar wel dicht bij voorzieningen zoals een supermarkt. 

Mogelijke locatie voor prikkelarme woningen

Een mogelijke locatie om deze mensen te huisvesten is een stukje land tussen de A7 en het Leekerpad. Dit wordt onderzocht.

Contact met omwonenden en betrokkenen

Voor omwonenden en en andere betrokkenen was er op 9 oktober een inloopbijeenkomst. Ook konden omwonenenden en andere betrokkenen online een vragenlijst invullen. Deze input wordt gebruikt voor het onderzoek.

Vervolg

De verwachting is dat er in januari 2025 meer bekend is over de uitkomst van het onderzoek. 

1: Waarom prikkelarme woningen?

In Westfriesland zijn er ongeveer tien tot vijftien mensen die niet goed kunnen wonen in een normale omgeving. Deze mensen hebben vaak problemen met wonen en vertonen soms gedrag dat moeilijk te begrijpen is. Zij zorgen bijvoorbeeld voor overlast. In een prikkelarme woning kunnen ze rust vinden en soms ook werken aan hun herstel. Dit zorgt weer voor minder overlast. Het Zorg en Veiligheidshuis NHN vraagt gemeenten al langer om woningen voor deze groep te maken.  

2: Hoeveel woningen komen er?

Het is nog niet zeker hoeveel woningen er komen. Onderzoek moet dit uitwijzen. Waarschijnlijk zullen het er ongeveer vijf zijn. 

3: Wanneer komen deze woningen?  

Het is nog onduidelijk wanneer de woningen er komen. Er wordt eerst onderzoek gedaan of de locatie geschikt is. Ook wordt er naar de mening van de omwonenden geluisterd. Pas na het onderzoek volgt een advies, en daarna kan er een beslissing genomen worden. 

4: Is het een tijdelijke oplossing?

Er wordt gekeken of een proef van vijf jaar haalbaar is. Na vijf jaar wordt de proef geëvalueerd en gekeken of het een succes was en hoe het verder zal gaan. 

5: Is dit hetzelfde als beschermd wonen?

Het lijkt op beschermd wonen, omdat er zorg beschikbaar is. Zowel gepland als onverwacht en deze zorg is 24 uur per dag oproepbaar. 

1: Waarom is deze locatie gekozen?

Na onderzoek bleek deze locatie de beste optie te zijn. De plek is redelijk afgelegen, maar toch ook dichtbij bijvoorbeeld een supermarkt en openbaar vervoer. 

2: Zorgt de weg en de industrie niet voor teveel prikkels?

Een bureau is sinds juli gestart met alle onderzoeken die nodig zijn om te kijken of dit echt een goede plek is. Geluid is een onderdeel van dit onderzoek. We willen de uitkomsten van de informatieavond en de uitkomsten

3: Voor wie zijn prikkelarme woningen bedoeld?

De woningen zijn voor mensen met psychische en/of sociale problemen. Vaak willen deze mensen geen hulp. De meeste mensen leven nu op straat of zorgen voor overlast in een normale woning, omdat zij lawaai maken, voor ruzies zorgen of vuil achterlaten. Het lukt vaak niet om hen te helpen, zolang zij op straat verblijven of in een woning in een gewone woonwijk. De mensen voor de proef moeten ouder zijn dan achttienjaar zijn. 

4: Komen de bewoners alleen uit Hoorn?  

Als de locatie geschikt is, dan mogen hier inwoners uit Hoorn of andere Westfriese gemeenten wonen. De gemeenten die meebetalen aan de prikkelarme woningen zijn; Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland, Koggenland, Hoorn, Opmeer en Medemblik.  

5: Hoe groot is de doelgroep?  

In Westfriesland gaat het om ongeveer tien tot vijftien mensen die in aanmerking komen voor dit type woning.

1: Hoe worden de bewoners begeleid?  

Er is altijd begeleiding bij prikkelarm wonen. Hoeveel begeleiding er nodig is, hangt af van de bewoners. Er zal 24 uur per dag begeleiding oproepbaar zijn (ook in de weekenden). 

2: Wie zorgt voor de veiligheid van de buurt?

Ook dit wordt onderzocht. Er wordt gekeken wat voor begeleiding en toezicht nodig is.

3: Kan de locatie gesloten worden bij overlast?  

Er komen regels over wat als overlast wordt gezien. Als er overlast is, worden er maatregelen genomen. Sluiten van de locatie kan de laatste oplossing zijn. 

4: Wat is het risico dat we deze mensen tegenkomen?  

Veel van deze mensen verblijven nu op straat. Door hen een rustige plek te geven, wordt de overlast juist minder. 

5: Ontstaat er niet een nieuwe probleem door deze woonvorm in Hoorn neer te zetten? 

Het probleem is er nu al, op straat en in wijken. We proberen met elkaar een oplossing te vinden. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de behoeften van de bewoners en hoe bewoners goed kunnen leven. 

Er wordt onderzocht of de locatie geschikt is voor prikkelarme woningen en of het financieel haalbaar is. Het plan is haalbaar als de locatie aan de eisen voldoet of als er aanpassingen mogelijk zijn. Ook moet het financieel verstandig zijn en goed zijn voor zowel de doelgroep als de buurt. 

Hoe wordt de buurt betrokken?

Omwonenden en andere betrokkenen worden gevraagd om hun mening tijdens de informatieavond op woensdag 9 oktober 2024, in het stadhuis. U bent daar welkom tussen 19.00 en 20.30 uur. Deze inbreng wordt meegenomen in het onderzoek en het advies aan de gemeente. 

Wie betaalt de huur?  

De bewoners betalen zelf de huur voor hun woning. 

Wat zijn de ervaringen in andere gemeenten?  

In steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Tilburg bestaan dit soort woningen al langer. Uit onderzoek blijkt dat prikkelarme woningen helpen om overlast in woonwijken te verminderen. De mensen die in deze woningen wonen, veroorzaken nauwelijks overlast en komen tot rust. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.