Leefstijlprogramma geheugenproblemen binnenkort van start

3 mei 2024

Speciaal voor inwoners met een diagnose milde geheugenproblemen is een leefstijlprogramma ontwikkeld. Op dinsdag 14 mei start dit 10-wekelijkse programma ‘Herontdek je brein’.

Twee oudere mensen staan in een tuin

Herontdek je brein is een programma over leefstijl ter voorkoming en vertraging van de ontwikkeling van dementie.

Ontwikkeling geheugenproblemen

Gezond oud worden willen we allemaal. En we weten uit eerder onderzoek dat een gezonde leefstijl hier een positief effect op heeft. In het programma haken we aan bij wat we in het dagelijks leven kunnen doen ter voorkoming en vertraging van de ontwikkeling van geheugenproblemen. Het programma is ontwikkeld door de gemeente Hoorn, huisartspraktijken, Stichting Netwerk, Geriant, Vicino, GGD HN, Team Sport gemeente Hoorn en zorgverzekeraar VGZ. Afgelopen twee jaar is dit leefstijlprogramma succesvol uitgevoerd in de wijk Kersenboogerd en de Grote Waal. Dinsdag 14 mei start een nieuwe groep in wijkcentrum Grote Waal. In het najaar start een nieuwe groep in de Risdam. Andere wijken komen (mogelijk) later aan bod.

Programma

Het programma bestaat uit 10 dinsdagmiddagen en beslaat twee onderdelen. In het eerste deel geven we voorlichting en in het tweede deel gaan we daadwerkelijk bewegen. De deelnemers horen en leren meer over een gezonde leefstijl, bewegen, communicatie en gehoor, hoe belangrijk meedoen is en welke veranderingen er plaats vinden in het brein. Het gaat daarbij vooral om het plezier in het samen komen en samen dingen ontdekken en leren. De deelnemers werken aan fitheid en weerbaarheid en leren nieuwe mensen kennen en nieuwe vaardigheden.

Meer informatie en aanmelden

Het programma start dinsdag 14 mei en is van 14.00 tot 16.30 uur in Wijkcentrum Grote Waal. U kunt zich hiervoor aanmelden als u in de gemeente Hoorn woont, gediagnosticeerd bent met milde geheugenproblemen en kunt meedoen aan het beweegonderdeel zonder hulpmiddelen. U kunt zich via uw huisarts, de praktijkondersteuner of uw casemanager van Geriant aanmelden.