Hoe nu verder met het Westfries Museum

22 maart 2024

De oproep voor de aanbesteding van het Westfries Museum leverde twee inschrijvingen op. Één partij voldeed niet aan de voorwaarde om in 2026 klaar te zijn en is daarom uitgesloten. Beide partijen blijken aanzienlijk boven het beschikbare budget te zitten.

Het Westfries Museum

Belangrijke posten met opvallend grote verschillen zijn onder meer het schilderwerk, de kelders, de installaties, de risico’s en de bouwplaatskosten. De aanbesteding is formeel beëindigd.

Wat betekent dit?

Het is nog niet zeker dat dit per definitie betekent dat het museum niet open kan in 2026. Het kan ook zijn dat een aangepast plan eenvoudiger wordt en toch binnen de gestelde termijn opgeleverd kan worden.

De gemeente start nu eerst met een analyse van de verschillen tussen onze begroting en de volledige inschrijvingen van de partijen. Daarbij kijken we natuurlijk kritisch naar het proces, onze eigen ramingen en begroting. Ook gaan we in gesprek met de inschrijvers.

Scenario’s

Daarnaast worden nieuwe scenario’s uitgewerkt. Uitgangspunt is dat we het museum binnen het beschikbare budget bouwkundig en inhoudelijk zo goed mogelijk toekomstbestendig maken. We kijken onder meer naar wat er aan het gebouw moet gebeuren en wat nodig is voor een toekomstbestendig en exploitabel museum. De eventuele keuzes brengen we in kaart.

Planning

De planning is dat medio mei de analyse klaar is en we met de raad in gesprek kunnen over mogelijke scenario’s. Het projectteam is volop bezig met het zoeken naar een goede oplossing. We streven ernaar om rond de zomer de formele besluitvorming over het vervolg in de raad te hebben, zodat we dit najaar nog een nieuwe aanbesteding kunnen starten.