Commissie spreekt over woningbouw en aantrekkelijker maken binnenstad en watergebied

22 maart 2024

Op dinsdag 26 maart vindt er een commissievergadering plaats. De commissie wordt gevraagd mee te denken over bouwplannen in het Eikstraatkwartier en aan de Compagnie 1. Ook bespreekt de commissie of zij instemt met het plan van aanpak om de binnenstad van Hoorn en de gebieden aan het water aantrekkelijker te maken.

De raadzaal in het stadhuis in Hoorn

Woningbouw in Eikstraatkwartier

In het Eikstraatkwartier vindt binnenkort veel vernieuwing plaats. De schoolbesturen van de Mariaschool en de Montessorischool maken plannen voor (ver)nieuwbouwprojecten en in dezelfde buurt komen nieuwe woningen. Het college wil voor de woningbouw een zogenoemde ‘Nota van Uitgangspunten’ vaststellen. Hierin staan de beleidsuitgangspunten waar het bouwplan van de woningen aan moet voldoen. De commissie wordt gevraagd om een eigen inbreng te leveren, voordat de nota daadwerkelijk wordt vastgesteld.

Woningbouw aan Compagnie 1

Aan de Compagnie 1 worden 265 nieuwe woningen gebouwd. De grond is van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), oftewel van de overheid. De RVB heeft een stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan laten opstellen. In deze documenten staat onder andere wat voor soort woningen er worden gebouwd en hoe die eruitzien in verhouding tot de omgeving. De commissie geeft aan of zij instemt met de voorgestelde plannen.

Aantrekking binnenstad en Waterfront

De gemeente heeft al eerder een actie-agenda opgesteld. Hierin staan doelen beschreven die de binnenstad en het gebied dat aan het Markermeer grenst aantrekkelijker maakt. Er zal onder andere worden gewerkt aan vergroening, het voorkomen van leegstand en het aantrekken van bezoekers buiten het hoogseizoen. Aan de commissie wordt gevraagd of zij akkoord gaat met het plan van aanpak.

Volg de commissievergadering live of online 

Om 20.00 uur begint de commissievergadering in de raadszaal van het stadhuis. Publiek is welkom. U kunt ook digitaal meekijken via de livestream. De volledige agenda en livestream staat op de website van de gemeenteraad.