Informatie over kerken en gebedshuizen

Het religieus erfgoed in Nederland wordt bedreigd door leegloop en sloop. Daarom heeft de gemeente Hoorn samen met de eigenaren van 22 kerken en gebedshuizen een kerkenvisie gemaakt. Bekijk de kerkenvisie op hoorn.bestuurlijkeinformatie.nl.

Waarom is er een kerkenvisie gemaakt?

  • De kerkenvisie geeft inzicht in het religieus erfgoed van Hoorn. 
  • Het brengt de wensen en mogelijkheden van de eigenaren van deze gebouwen in kaart.
  • De kerkenvisie helpt in de toekomst beslissingen te nemen over kerken en in te spelen op ontwikkelingen rondom deze gebouwen.
  • De kerkenvisie kan zorgen voor meer samenwerking tussen kerkbesturen en verduurzaming van het religieus erfgoed.

Heeft u vragen over een kerk of gebedshuis?

Heeft u vragen, opmerkingen of misschien wel ideeën voor uw kerk of een kerk bij u in de buurt? Neem dan contact op met de kerkeigenaar. De gemeente kan u op verzoek ook in contact brengen met de eigenaren. Bent u kerkeigenaar en ontvangt u graag advies over zaken rondom uw kerk? Bijvoorbeeld over het starten van nieuwe initiatieven of herbestemming van uw kerkgebouw? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente via het contactformulier.

Religieus Erfgoed

Een groot aantal kerkgebouwen in Hoorn heeft een monumentale status. Deze kerken zijn aangewezen als monument vanwege hun bijzondere monumentale en cultuurhistorische waarden. Hierdoor kunnen ze behouden blijven voor de toekomst. Meer informatie over deze monumentale kerken en het religieus erfgoed in Hoorn vindt u op www.erfgoedhoorn.nl

Eigenaren van een monument, kunnen subsidie aanvragen. Wat de mogelijkheden zijn, hangt af van het type monument.

Kijk voor een overzicht van alle subsidies voor monumenten op www.erfgoedhoorn.nl/subsidies.

In de kerkenvisie staan alleen de gebouwen die van oorsprong als gebedshuis gebouwd. Ook zijn deze gebouwen zo groot, dat er sprake is van een dagelijkse gebruiksfunctie. De Dyianet Vakfi Moskee en het Foreestenhuis zijn uitzonderingen. De Dyianet Vakfi Moskee vanwege de toegevoegde koepel. Het Foreestenhuis omdat in deze voormalige patriciërswoning al in de vroege negentiende eeuw een officiële kerkzaal is opgetrokken. Begraafplaatsen of gedenktekens zijn niet in de kerkenvisie opgenomen.

Op onderstaande websites kunt u meer informatie vinden:

www.cultureelerfgoed.nl
www.vbmk.nl.