Overlast van honden
Bijtincidenten of overlast van loslopende honden of hondenpoep kunt u melden bij de gemeente. Per situatie bekijkt de gemeente of er actie wordt ondernomen.
Bijtende honden
Bent u of een van uw huisgenoten gebeten door een hond? Meld dit dan bij de gemeente. De handhaver neemt contact met u op. Ook wordt de politie erbij betrokken voor bijvoorbeeld het doen van aangifte.
Gevaar: bel 112
Bel bij acuut (levens)gevaar 112. Doe dit alleen als er direct actie ondernomen moet worden door bijvoorbeeld de politie, ambulance of brandweer.
Het is verplicht om hondenpoep op te ruimen. Alleen in de losloopgebieden en buiten de bebouwde kom mag de hondenpoep blijven liggen. Is er sprake van extreme of langdurige overlast? Meld dit dan bij de gemeente. De gemeente bekijkt dan welke oplossing past bij het probleem. Denk aan het plaatsen van een bord, extra vuilnisbakken of extra controle door handhavers.
Ziet u vaker dan één keer dezelfde hond los open op een plek waar dat niet mag? Geef dit dan door aan de gemeente. Handhavers kunnen hondeneigenaren een waarschuwing of bekeuring geven.
De gemeente doet niks tegen blaffende en jankende honden. Ervaart u overlast? Ga dan in gesprek met uw buren.
1. Waar mag mijn hond loslopen?
Bekijk alle informatie over de losloopgebieden en uitlaatplekken op de pagina Hondenuitlaatplekken. Bij speelplaatsen en in zandbakken mogen honden niet komen.
2. Wat doet de gemeente met meldingen over hondenpoep?
Overlast door hondenpoep is moeilijk aan te pakken. De handhavers moeten de poepende hond met zijn baasje op heterdaad betrappen. De handhavers surveilleren dagelijks door veel wijken. Als zij zien dat een hondeneigenaar de hondenpoep niet opruimt, geven zij een waarschuwing of een bekeuring.
Bedankt voor het doorgeven! We gaan er mee aan de slag.
Heeft u persoonlijke vragen of wilt u graag reageren op de inhoud?
Dan kunt u contact opnemen.