Evenement, feest of wedstrijd organiseren
Als u een evenement organiseert, moet u een evenementenvergunning aanvragen. Bij een klein evenement, zoals een straatfeest of buurtbarbecue, is het maken van een melding voldoende.
Wanneer moet ik de vergunning aanvragen of melding maken?
Bij een groot evenement moet de vergunning 12 weken van te voren zijn aangevraagd. Bij een middelgroot evenementen moet de aanvraag 8 weken van te voren zijn aangevraagd. Een melding moet uiterlijk 2 weken voor het evenement gedaan zijn. Kijk voor meer info onder het kopje Evenementenbeleid.
Melden of vergunning online aanvragen
Via de knop 'Melden of aanvragen' kunt u controleren of het maken van een melding voldoende is. Als blijkt dat u een vergunning nodig heeft, kunt u na het invullen van het formulier meteen een vergunning aanvragen. Een melding wordt binnen 1 week behandeld. Een aanvraag voor een evenementenvergunning wordt binnen 10 weken behandeld. Het is verstandig om voor uw aanvraag het evenementenbeleid te lezen.
In het evenementenbeleid vindt u onder meer info over de:
- juridische regels
- de categorieën van evenementen
- coördinatie
- locaties
- de vergunningaanvraag
- handhaving.
U vindt het evenementenbeleid op overheid.nl.
Melding maken van uw evenement is voldoende als u voldoet aan deze voorwaarden:
- Het evenement duurt maximaal 1 dag.
- Het evenement is een barbecue, straatfeest of een evenement in de openlucht dat daarop lijkt (bijvoorbeeld een klein sportief evenement of een rommelmarkt in één straat).
- Er komen niet meer dan 150 bezoekers.
- Het evenement vindt plaats op
o maandag t/m donderdag tussen 8.00 uur en 23.00 uur
o vrijdag en zaterdag tussen 8.00 uur en 24.00 uur
o zondag tussen 13.00 uur en 23.00 uur - Er klinkt geen muziek vóór 8.00 uur en ná 24.00 uur en op zondag ook niet vóór 13.00 uur.
- De muziek staat niet luid en is achtergrondmuziek. Het geluidsniveau is niet meer dan 70 decibel, gemeten aan de dichtstbijzijnde gevel.
- U verkoopt geen alcoholische drank.
- De straat waaraan het evenement plaatsvindt, heeft geen hoofdfunctie voor doorgaand verkeer en er rijdt geen openbaar vervoer door.
- Als u de straat voor het verkeer wilt afsluiten: er moet een strook van tenminste 3,5 meter vrij blijven voor hulpdiensten en voor de buren om hun woning te bereiken.
- Als u een gesloten object plaatst (bijvoorbeeld een tent met wanden en één ingang), mag deze een maximale oppervlakte van 10m2 hebben. Open objecten mogen niet groter zijn dan 25m2.
- Er is een contactpersoon aanwezig bij het evenement. Deze let erop dat het evenement ordelijk en rustig verloopt.
- Tijdens het evenement is de contactpersoon telefonisch bereikbaar.
- Een melding van een evenement (categorie I) is gratis.
- Een vergunningaanvraag voor een evenement categorie II kost € 274,80 per week.
- Een vergunningaanvraag voor een evenement categorie III kost € 549,70 per week.
Na uw aanvraag krijgt u van de gemeente te horen of uw evenement in categorie II of III valt
Als iemand een grootschalig evenement wil organiseren, wordt het verzoek gepubliceerd in ‘West-Friesland op zondag’. U kunt daar bezwaar tegen maken als u in de buurt woont of belanghebbende bent. Neem daarvoor binnen een week na publicatie contact op met de gemeente.
U mag als straatartiest, straatfotograaf, tekenaar, filmer of gids optreden op de openbare weg. Daarvoor heeft u geen vergunning nodig en hoeft u geen melding te maken. U mag op straat voor publiek muziek maken of filmen als u geen overlast veroorzaakt.
Als u reclame wilt maken voor uw evenement, kunt u de A0-signs gebruiken. Deze zijn in de hele stad geplaatst rondom lichtmasten op duidelijke locaties. Voor meer informatie over plaatsing van uw reclame, neemt u contact op met Centercom BV.
Dat staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Kijk voor meer info op overheid.nl.
Dan hoeft u geen melding te maken of vergunning aan te vragen. Het is dan wel verstandig om omwonenden te informeren.
Als u een evenement organiseert, kan het zijn dat u verkeersregelaars in moet zetten. De aanvraag voor verkeersregelaars regelt u via de SVNL. Op de website van SVNL vindt u een instructie over de aanvraag.