Geveltuinen
Een geveltuin is een smalle tuin langs de gevel van een woning aan de straatkant. Een geveltuin is maximaal 30 centimeter breed, gemeten vanaf de gevel. In een geveltuin staan laagblijvende planten of klimplanten.
Wanneer mag een geveltuin wel of niet aangelegd worden?
De tuin wordt aangelegd door de gemeente door tegels te verwijderen en een opstaand randje te maken. Een geveltuin wordt aangelegd als:
- De stoep minimaal 1,80 meter breed blijft voor toegankelijkheid.
- De eigenaren van het pand akkoord zijn.
- Het alleen als tuin wordt gebruikt en geen opslagplaats wordt.
Let op: Door een geveltuintje te onderhouden krijgt u gebruiksrecht over het stukje grond waarop de geveltuin wordt aangelegd. De grond blijft eigendom van de gemeente Hoorn of verhuurder.
Hoe start u een geveltuin?
- Woningeigenaren: Neem via e-mail contact op met Wijkzaken en volg de stappen voor een overeenkomst.
- Huurders: Overleg eerst met de verhuurder van uw woning. Neem dan via e-mail contact op met Wijkzaken en volg de stappen voor een overeenkomst.
- Aanleg: De gemeente legt de tuin aan en zorgt voor de juiste aarde (tuinaarde in plaats van geel zand). Om ervoor te zorgen dat kabels en leidingen niet beschadigd worden, wordt er niet dieper gegraven dan 30 centimeter.
- Beplanting: U bent zelf verantwoordelijk voor de beplanting, met richtlijnen voor geschikte planten (bijvoorbeeld geen bomen of woekerplanten).
- Onderhoud: U bent verantwoordelijk voor het onderhoud en u mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Als de geveltuin niet goed onderhouden wordt, kan de gemeente de tuin verwijderen. Planten die daarbij mogelijk verloren gaan, worden niet vergoed.
- Ventilatie. De goten en ontluchtingsroosters in de gevel moeten vrij blijven. Dit is belangrijk voor de ventilatie van uw woning.
- Verhuizing: Bij verhuizing gaat de geveltuin niet automatisch over naar de nieuwe bewoners. De huidige bewoner moet dit regelen.