Buitendijkse gebieden en hoogwater
Dijken beschermen Hoorn tegen hoogwater. Er zijn ook gebieden die niet beschermd worden door dijken. Dit worden buitendijkse gebieden genoemd, zoals het Visserseiland, het Oostereiland en het Julianapark.
Verantwoordelijkheid bewoners en gebruikers
Bewoners en gebruikers van buitendijkse gebieden zijn zelf verantwoordelijk voor hun schade bij eventueel hoogwater. Ook voor het nemen van eventuele maatregelen om schade te voorkomen. Dit staat ook zo omschreven in de koopakte van woningen die buitendijks liggen.
Gemeente
De gemeente stelt eisen aan de inrichting en het gebruik van een gebied, ook als het gaat om water. Bij een noodsituatie beoordeelt de gemeente, samen met de Veiligheidsregio, de veiligheidssituatie en of eventuele maatregelen nodig zijn.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat (RWS) gaat over het waterpeil op het IJssel- en Markermeer. In de winterperiode voorspelt Rijkswaterstaat onder andere de (verwachte) waterstand van het IJssel- en Markermeer.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is verantwoordelijk voor de veiligheid van de dijken en het land daarachter. Dus niet voor de gebieden die buitendijks liggen. RWS informeert HHNK bij hoogwater over de voorspellingen en of het nodig is om sluizen en waterkeringen te sluiten.
Na de wateroverlast eind 2023 en begin 2024, zijn de volgende maatregelen genomen:
- nieuwe afspraken met de Veiligheidsregio
- aanpassingen riool Visserseiland
- aanpassingen elektriciteitspunten en putdeksels Grashaven
Afspraken Veiligheidsregio
Er is eind 2023 en begin 2024 wateroverlast geweest in de Grashaven en op het Visserseiland. Uit metingen blijkt dat deze wateroverlast ontstond bij een waterstand van NAP +20 cm en hoger. Daarom zijn er nieuwe afspraken gemaakt met de Veiligheidsregio. Zo informeert de veiligheidsregio de gemeente, zodra er een hoge waterstand verwacht wordt. De gemeente kan dan kijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn.
Aanpassingen riool Visserseiland
Het water dat bij de wateroverlast over het Visserseiland stroomde, stroomde voor een deel via rioolputten het riool in. Hierdoor liep het riool vol. De gemeente heeft daarom op een aantal plekken afsluiters in het riool geplaatst. Hierdoor kan afvalwater van inwoners van het Visserseiland afgesloten worden van het riool voor afvoer van regenwater.
Aanpassingen elektriciteit en putdeksels Grashaven
De beheerders van de Grashaven hebben de elektriciteitspunten hoger laten aanleggen. Hiermee wordt voorkomen dat deze elektriciteitspunten bij nieuwe wateroverlast onderwater komen te staan. Ook zijn enkele putdeksels opgehoogd, zodat deze niet meteen onder water komen te staan.
Het hoge waterpeil van het Markermeer zorgde eind 2023 en begin 2024 voor wateroverlast op het Visserseiland en de Grashaven. Dit hoge waterpeil werd veroorzaakt door:
- veel neerslag
- veel wind uit ongunstige richting
- water dat niet vanuit het Markermeer afgevoerd kon worden naar het IJsselmeer
Pompen Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat heeft in mei 2024 zes pompen laten plaatsen in de Afsluitdijk. Hiermee kan het IJsselmeer altijd water op de Waddenzee kwijt. Een lager waterpeil op het IJsselmeer is ook gunstig voor het waterpeil op het Markermeer. De pompen worden eind 2026 in gebruik genomen.
Bedankt voor het doorgeven! We gaan er mee aan de slag.
Heeft u persoonlijke vragen of wilt u graag reageren op de inhoud?
Dan kunt u contact opnemen.