Geldzorgen? Het verhaal van schuldhulpmaatje Mariëtte

'Het kan iedereen overkomen'

Mariëtte In 't Veld: 'De meeste mensen die ik ontmoet vinden het lastig om hun verhaal te vertellen. Vaak schamen ze zich, of voelen ze zich schuldig. Terwijl een schuld lang niet altijd je eigen schuld is. Het is vaak een gevolg van andere gebeurtenissen. Denk aan psychische of lichamelijke problemen, het verlies van een baan, een scheiding. Of zoals bij Martin en Sacha: hogere kosten waar je niet tijdig op reageert. Het zou te makkelijk zijn om dat te veroordelen: het kan iedereen overkomen.

Ik ben vrijwilliger geworden bij deze organisatie omdat ik zelf heb ervaren wat je nodig hebt als je geldzorgen hebt. Het is zo fijn als je hulp krijgt van iemand die gewoon met je aan de slag gaat, zonder te oordelen. Een van eerste dingen die ik tegen mensen zeg is: “Schaam je niet, je bent niet de enige”. Als je leven een onverwachte wending neemt, of er verandert iets in je omgeving, kan je financiële situatie ook veranderen.

Soms is een oplossing dichterbij dan je denkt. Sacha en Martin kwamen in de problemen doordat zij steeds meer gingen uitgeven, terwijl hun inkomsten gelijk bleven. Ze bleven alles betalen voor hun opgroeiende zoons, ook toen één van die thuiswonende zoons na zijn eindexamen een tussenjaar nam. Hij wilde eens rustig bedenken wat hij wilde met zijn leven, zonder dat hij werd afgeleid door werk. Sacha vertelde me dat ze het lastig vond om daar iets van te zeggen, omdat ze hem die vrijheid gunde. Ook wist ze niet wat hierin ‘normaal’ was. We hebben toen een gesprek gepland met hun zoon. Samen rekenden we uit wat het hem zou kosten als hij op zichzelf zou wonen. Denk alleen al aan kosten voor huisvesting, gas en licht, verzekeringen en boodschappen. Wat bleek? Hij had geen idee. Toen hij al die bedragen op een rijtje zag staan, stelde hij voor om een baantje te zoeken en zijn ouders maandelijks een bijdrage te betalen. En zo houdt hij ook eigen geld over voor leuke dingen. Heel normaal. Zo zie je: samen lukt ‘t.'

Wil je ook weten hoe je ervoor staat?

Neem contact op met de deskundigen van 1.Hoorn.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.