Geldzorgen? Het verhaal van deskundige Ellen

'Deel uw zorgen. Hoe eerder, hoe beter.'

Ellen Bessling, deskundige 1.Hoorn: 'Sacha en Martin vonden het niet gemakkelijk om contact te zoeken voor hulp. Ze hadden het idee dat de regelingen van de gemeente alleen gelden voor mensen met lagere inkomens. Ik herinner me dat Sacha in het eerste gesprek vroeg of ze wel recht hadden op ondersteuning. Ze voelden zich bezwaard en vonden hun eigen situatie eigenlijk nog niet erg genoeg. Ik vertelde hen wat ik op dat moment zag: twee mensen die niet meer goed konden functioneren vanwege alle stress en geldzorgen. Een ongezonde situatie, met een negatief effect op hun relatie, gezin, baan en sociale contacten. Ik zag Sacha schrikken; ze leek zich toen pas echt te realiseren welke impact de geldzorgen hadden op het hele gezin.  

Samen met Sacha en Martin bekeek ik voor welke soort hulp zij open stonden en maakten we een plan van aanpak. Hierdoor kregen zij weer vertrouwen in de oplossing. We maakten een eerste overzicht van de inkomsten en uitgaven. Nu wisten ze wat ze per maand te besteden hadden. Tijdens één van de gesprekken daarna vertelde Sacha dat ze moeite had met keuzes maken: wat betaal je eerst en wat kan nog even wachten? We besloten daarom in dit geval hulp te vragen van SchuldHulpMaatje, een vrijwilligersorganisatie die mensen met schulden begeleidt.

Mijn belangrijkste advies? Sluit je niet af, maar zoek hulp zodra je geldzorgen krijgt. Wacht niet tot je financiële problemen zo groot zijn dat je het overzicht niet meer hebt. Hoe eerder je iemand in vertrouwen neemt, hoe beter. Als je financiële stress hebt, kun je niet meer helder denken. Dan is het lastig om de juiste beslissingen te nemen. Je hoeft het niet alleen te doen. Iedereen met financiële problemen kan bij 1.Hoorn vragen om hulp, advies of een duwtje in de juiste richting.'

Samenwerking Stichting Netwerk

Een van de mogelijke oplossingen is doorverwijzen naar het project Stand-by van Stichting Netwerk. Zij helpen bewoners die geldzorgen hebben en daardoor ook tegen andere zaken aanlopen en wel een handje kunnen gebruiken. Het team van Stand-by heeft voor iedereen op elk gebied een hulptraject. Denk hierbij aan het overzichtelijk maken van financiën, orde brengen in de chaos in huis, de woestenij in de tuin opruimen of eenzaamheid helpen te verminderen. Lees meer op de website van Stichting Netwerk.

Informatie over rondkomen en geldzorgen

Op de pagina over Hulp bij Rondkomen vindt u alle informatie van de deskundige van 1.Hoorn en hun contactgegevens.

Hoe kunt u geldzorgen in uw omgeving herkennen?

Aan de buitenkant kan je niet zomaar zien of iemand schulden heeft. Maar er zijn signalen waar u op kunt letten. Zoals slapeloosheid, stress, vaak de gordijnen dicht, de deur niet opendoen, de post blijft ongeopend, de telefoon niet opnemen, weinig actief sociaal contact zoeken, het huis is vervuild, geld lenen maar niet terugbetalen. U vindt alle signalen op www.eerstehulpbijschulden.nl

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.