Dementie
Wist u dat 300.000 Nederlanders dementie hebben? Daarmee is het volksziekte nummer 1! De kans is dus groot dat u te maken krijgt met mensen met dementie. Hoe kunt u hier mee omgaan? Als het u zelf betreft, of een ander? Hoorn is een dementievriendelijke gemeente en zet zich met haar partners in voor deze groep mensen en hun omgeving.
Dementie
Wanneer iemand meer vergeetachtiger wordt en gedrag ook verandert, kan er sprake zijn van dementie. Dementie is een ziekte waarbij de hersenen niet goed functioneren en informatie niet goed wordt verwerkt.
Vergeetachtig of toch dementie?
Wanneer u twijfelt of het vergeetachtigheid is of toch dementie, dan kunt u terecht bij uw huisarts. Als het nodig is, verwijst uw huisarts u door naar het ziekenhuis of Geriant voor nader onderzoek.
Zorg, behandeling en vergoeding
Het is nog niet mogelijk om dementie te genezen. Er zijn wel verschillende vormen van zorg en behandeling mogelijk. Voor meer informatie over zorg en behandeling kunt u terecht op de website van Geriant. Kijk voor meer informatie over de vergoedingen op de website van Alzheimer Nederland.
Hulp en ondersteuning voor u en uw omgeving
Heeft u of uw omgeving meer hulp nodig? Dan kunt u terecht bij 1.Hoorn of uw casemanager van Geriant. De medewerkers denken met u mee om de juiste hulp en ondersteuning te vinden. Meer informatie op de pagina Zo werkt 1.Hoorn en op de website van Geriant.
Vindt u het moeilijk om de informatie van de gemeente en andere organisaties te begrijpen? Is het daardoor lastig om uw zaken te regelen? Dan kunt u daar gratis hulp bij krijgen, kijk op de pagina Hulp bij teksten.
Alzheimer Nederland biedt een onafhankelijk, deskundig platform voor alle vragen rondom mantelzorg en dementie. Met onder meer:
- Advies van onafhankelijke professionals (van ergotherapeut tot casemanager).
- Gratis en dagelijks (9.00 - 23.00 uur) telefonisch advies van deskundige vrijwilligers via onze DementieLijn
- Trainingen en artikelen over (leven met) dementie.
- Online gespreksgroepen voor mantelzorgers, jong en oud.
Langer zelfstandig thuis blijven wonen
Zo lang en zo zelfstandig mogelijk meedoen aan de samenleving. Uw woning is uw thuis, de plek waar u het liefst zo lang mogelijk blijft wonen. Bij het ouder worden of door ziekte gaan alledaagse handelingen helaas soms minder makkelijk. Gelukkig zijn er veel slimme oplossingen om uw woning aan te passen aan uw levensfase en persoonlijke omstandigheden. Wat daar voor nodig is, leest u op de pagina Wmo en de website Lekker blijven wonen.
Activiteiten en ondersteuning
Dagbesteding en activiteiten voor mensen met dementie zorgen voor een verbeterde kwaliteit van leven en is nodig om het thuis langer vol te houden. Ook helpt het mantelzorgers om even op adem te komen. Binnen de gemeente bieden we een groot aanbod aan activiteiten en ondersteuning.
Onvergetelijke ontmoetingen
Het project Onvergetelijke ontmoetingen laat mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie deelnemen aan activiteiten. De activiteiten zijn speciaal voor mensen die (nog) geen indicatie hebben voor dagbesteding, maar wel graag bezig zijn en andere mensen willen ontmoeten. Deelnemers bepalen samen welke activiteiten zij doen; individueel, in groepsverband of met ondersteuning van vrijwilligers of professionals. Meer informatie op de website van Stichting Netwerk.
Alzheimer Cafés
Elke maand komen mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden in Hoorn samen in een Alzheimer Café. De bijeenkomst begint met een lezing of interview met betrokkenen. Daarna kunnen bezoekers ervaringen, tips en ideeën met elkaar delen. Meer informatie op de website van Alzheimer Nederland.
Onvergetelijke kookclub
Iedereen met dementie kan samen met een mantelzorger of andere naaste deelnemen aan deze leuke activiteit. Onder begeleiding kookt, serveert en eet u een heerlijke maaltijd voor slechts € 10 per persoon per avond. Dit is inclusief 3-gangen diner, welkomstdrankje en koffie of thee na afloop. De Onvergetelijke Kookclub in Hoorn wordt iedere 4e donderdag van de maand georganiseerd bij Kookvereniging de Eenhoorn, Huesmolen 60 b te Hoorn. Meer informatie op de website Alzheimer Nederland.
Lotgenotengroep
De zorg voor een naaste met dementie kan zwaar worden. Het ontbreken van steun, gevoelens van eenzaamheid, vragen en onzekerheden kunnen u bezighouden. Het kan helpen om dit met lotgenoten te delen. Daarvoor zijn er onze Lotgenotengroepen. Onder deskundige begeleiding kunt u met elkaar van gedachten wisselen. De zorg thuis kunt u even achter u laten. Meer informatie op de website Alzheimer Nederland.
Maatje
Een Maatje gaat samen met u of uw naaste iets leuks doen, thuis of buiten het huis. Bijvoorbeeld samen koffie drinken, een praatje maken, een spelletje doen of een rondje lopen in het park. Dit doet het Maatje een keer in de twee weken. Dit is een getrainde vrijwilliger die iets leuks gaat doen met u, uw partner, vader, moeder of ander familielid. Om eenzaamheid tegen te gaan. Maar ook om u of uw familie wat meer rust te geven. Meer info op de website MEE en de Wering.
Herontdek je brein
Hoe kunt u actief blijven en een fijne dag hebben, ook als het begin van dementie zich lijkt aan te dienen? Wat kunt u dan zélf doen om dit proces te vertragen? De gemeente biedt een aantal keer per jaar het preventieprogramma Herontdek je brein aan. Samen met het Stichting Netwerk, huisartsenpraktijken, Vicino, zorgverzekeraar VGZ en Geriant. Kijk voor meer informatie www.hoornbeweegt.nl of neem contact op met uw huisarts.
Goed omgaan met dementie – training
Het geheugen van één van de vrijwilligers van uw vereniging werkt niet zo goed meer. De vrijwilliger wil dolgraag actief blijven bij de vereniging. Hoe moet dat nu verder? Tijdens de training GOED omgaan met dementie informeert Het VrijwilligersPunt u over de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op de website van het Vrijwilligerspunt.
Geheugenkoor Focus
Zoals de naam van het koor al doet vermoeden: een koor bedoeld voor zelfstandig wonende mensen van alle leeftijden met geheugenproblemen zoals niet aangeboren hersenletsel, beginnende dementie of anderszins.
Bedankt voor het doorgeven! We gaan er mee aan de slag.
Heeft u persoonlijke vragen of wilt u graag reageren op de inhoud?
Dan kunt u contact opnemen.